AKCIJA U JEMENU

TRUMP NAREDIO PRVU ANTITERORISTIČKU AKCIJU OD DOLASKA U BIJELU KUĆU U operaciji protiv al-Qaide jedan komandos poginuo, ubijena kći poznatog terorista

 Reuters, al-Qaida

Više od 100 osoba ubijeno je tijekom protekla 24 sata u Jemenu u zračnim napadima i sukobima provladinih snaga i pobunjenika za kontrolu obalnih zona na Crvenom moru, rekli su u nedjelju vojni i medicinski izvori.

Šijitski pobunjenici Huti i njihovi saveznici izgubili su 90 ljudi, izjavili su ti izvori i dodali da je u sukobima u regiji Mokha poginulo najmanje 19 provladinih vojnika.

Postrojbe vjerne predsjedniku Abdu Rabbu Mansouru uz podršku arapske koalicije pod saudijskim zapovjedništvom pokušavaju osvojiti grad Mokhu gdje im pobunjenici pružaju snažan otpor.

Borbeni zrakoplovi i helikopteri Apache koalicije napali su pobunjeničke položaje u Mokhi i sjevernije pokrajinu Hodeida, dodali su isti izvori.

Američki komandosi u Jemenu

New York Times javlja da je istovremeno u iznenadnom američkom napadu u centralnom Jemenu poginuo jedan američki specijalac, a još je troje ozlijeđeno. Radi se o prvoj protuterorističkoj akciji koju je odobrio Donald Trump otkako je prije devet dana prisegnuo kao 45. predsjednik SAD-a.

Iznenadni napad američke vojske u provinciji Bayda trajao je nešto manje od sat vremena. Cilj je bila zgrada ili niz zgrada za koje su smatrali da se u njima nalaze informacije dovoljno važne za odobrenje vojne operacije na tlu, umjesto zračnog napada, rekli su američki službenici.

General Joseph Votel, šef centralnog zapovjedništva Pentagona, rekao je u priopćenju: ‘Duboko nas je pogodio gubitak pripadnika jedne od naših najelitnijih postrojbi. Žrtve se događaju u našoj borbi protiv terorizma koji prijeti nevinim ljudima širom svijeta.’

Srušena letjelica

Vojna letjelica Osprey srušila se nedaleko od mjesta borbe pri čemu je i četvrti američki vojnik ozlijeđen, no nije bila u stanju ponovno poletjeti. Pretpostavlja se da je, prema podacima New York Timesa koji se poziva na izvore u američkoj vojsci, u operaciji ubijeno 14 pripadnika Al-Qaide, a američke se vlasti nadaju da će doći do informacija koje će im dati uvid u buduće terorističke planove.

Američke su vlasti negirale da je bilo civilnih žrtava, no izvori s terena govore drugačije. Rita Katz, čelnica tvrtke SITE Intelligence, koja se bavi monitoringom džihadističkih web stranica i njihovih raznih komunikacijskih kanala, objavila je da je ubijeno najmanje 30 ljudi, uključujući žene i djecu. Pojavila su se i izvješća da je među žrtvama 8-godišnja kći Anwara al-Awlakija, američkog državljanina kojeg se povezivalo s brojnim terorističkim akcijama al-Qaide, uključujući i napade na 11. rujna. Al-Awlaki je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom u rujnu 2011. godine negdje na području Jemena.

Inače, u jemensku vojnu bolnicu Hodeide u zadnja 24 sata dopremljeno je više od 90 tijela pobunjenika te brojni ranjenici, rekao je medicinski izvor.

U ratu u Jemenu provladine snage, koje podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bori se protiv pobunjenika koje podržava Iran. Pobunjenici nadziru velika područja među kojima je i glavni grad Sanaa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:50