BRANI TEZU O PREVARI

Trump ne odustaje: Imenovao nove odvjetnike koji će voditi njegov tim u procesu opoziva u Senatu

Suđenje Trumpu nakon upada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja kada je poginulo petero ljudi, treba početi 9. veljače
 Mandel Ngan/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump imenovao je u nedjelju nove odvjetnike koji će voditi njegov tim na suđenju za opoziv u Senatu, nakon što je nenadano prekinuo s bivšim odvjetnicima.

Odvjetnici David Schoen i Bruce Castor vodit će obranu na suđenju za opoziv, objavio je Trumpov ured u priopćenju.

Butch Bowers i Deborah Barber koji su trebali biti voditelji odvjetničkog tima Donalda Trumpa više nisu njegov dio, rekao je u subotu izvor upoznat sa situacijom. Njihov je odlazak izvor opisao kao "zajedničku odluku".

Petero odvjetnika, među kojima su i dva voditelja odvjetničkog tima njujorškog milijardera, prekinuli su suradnju s njim nakon nesuglasica u vezi s načinom postupanja.

Trump je htio da njegovi odvjetnici nastave braniti tezu o masovnoj prijevari na predsjedničkim izborima koja je omogućila pobjedu demokrata Joea Bidena.

Suđenje Donaldu Trumpu za "poticanje na pobunu" nakon upada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja kada je poginulo petero ljudi, treba početi 9. veljače.

No sa samo pet republikanskih senatora koji su spremni pridružiti se 50 demokratskih senatora koji misle da bivšem predsjedniku treba suditi, najvjerojatnije se neće postići dvotrećinska većina, ili 67 senatora, potrebna za nastavak postupka.

Optužnica je već prošla u Zastupničkom domu 13. siječnja.

David Schoen je predstavljao bivšeg Trumpova savjetnika Rogera Stonea koji je osuđen 2019. jer je zastupnicima lagao pod prisegom kada se istraživalo rusko miješanje u izbore 2016. Trump je pomilovao Stonea u prosincu 2020, prije nego je napustio Bijelu kuću.

Bruce Castor je bivši odvjetnik države Pennsylvania, poznat po odluci da službeno ne goni Billa Cosbyja 2005. nakon što ga je jedna žena optužila za seksualni napad. Godine 2017., Castor je tužio Cosbyjevu tužiteljicu, tvrdeći da je uništila njegovu karijeru.

Cosby ( 83) danas služi kaznu u zatvoru blizu Philadelphije nakon što mu je potvrđena krivnja za drogiranje i silovanje 2004. u njegovu domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 03:51