PREDSJEDNIK NA ODLASKU

Trump objavio izvršnu uredbu: ‘Sve buduće savezne zgrade moraju biti lijepe‘

Najpoželjnije bi bilo da budu izgrađene u klasičnom grčko-rimskom stilu; Američki institut za arhitekturu je šokiran
Bijela kuća
 Mandel Ngan/AFP

Sa samo još mjesec dana u Bijeloj kući, predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak objavio izvršnu uredbu da se buduće savezne zgrade moraju graditi na način da budu "lijepe", a najpoželjnije bi bilo da budu izgrađene u klasičnom grčko-rimskom stilu.

Predsjednička uredba ima za cilj "promicati veličanstvenu saveznu građansku arhitekturu" i njime se prednost daje "klasičnom" stilu i ostalim tradicionalnim arhitektonskim pravcima prilikom gradnje novih saveznih zgrada.

Radi se o stilu gradnje najpoznatijih američkih znamenitosti poput Bijele kuće, Capitola, gdje zasjeda Kongres, ili Lincoln Memoriala u obliku neoklasičnog hrama.

Trumpova uredba okomila se na savezne zgrade izgrađene nakon 50-ih godina prošlog stoljeća i u njemu se ističe da glavni grad Washington izgleda kao "neusklađena mješavina" te da je vlada "uvelike prestala graditi lijepe zgrade".

I dok su tradicionalisti pozdravili predsjedničku odluku, Američki institut za arhitekturu se "nedvojbeno protivi" toj inicijativi, smatrajući da bi "zajednice trebale imati pravo i odgovornost za sebe odlučiti koji arhitektonski stil najbolje odgovora njihovim potrebama".

Institut je poručio da će na tome raditi s novim predsjednikom Joeom Bidenom.

Trump, prije nego je postao predsjednik države, bio je poznat kao građevinski poduzetnik, a zanimljivo je da je upamćen po izgradnji modernih zgrada od čelika i stakla s pozlaćenim ukrasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17