NAPAD NA KAPITOL

Trump odbio svjedočiti u postupku svog opoziva: ‘Neću im pomagati da si olakšaju taj teret‘

Demokrati optužuju Trumpa da je potaknuo pobunu kad je pozvao svoje pobornike da se ‘bore‘ protiv njegovog poraza na izborima
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Odvjetnici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak su odbili poziv demokrata da on idući tjedan svjedoči u postupku svog opoziva.

Demokrati Zastupničkog doma optužuju Trumpa da je potaknuo pobunu kad je pozvao svoje pobornike da se „bore“ protiv njegovog poraza na predsjedničkim izborima. Oni su 6. siječnja nasilno upali u Kapitol dok je tamo trajala potvrda izborne pobjede predsjednika Joea Bidena, a u sukobima je živote izgubilo petero ljudi, uključujući policajca.

„Predsjednik neće svjedočiti u tom neustavnom procesu“, rekao je Trumpov savjetnik Jason Miller za agenciju Reuters.

Republikančevi odvjetnici Bruce Castor i David Schoen su u otvorenom pismu poziv nazvali „trikom za javnost“.

Pravnici su ovaj tjedan odbacili optužbu zbog koje se traži Trumpov opoziv i naglasili da njegovu tvrdnju da se na izborima 3. studenoga varalo štiti Prvi amandman američkog Ustava. U njemu stoji da Kongres ne smije uskraćivati slobodu govora ili tiska, pravo građana na mirno okupljanje ili da od vlasti traže ispravljanje nepravdi.

Trumpa je u četvrtak na svjedočenje pod zakletvom pozvao demokratski zastupnik Jamie Raskin, voditelj postupka opoziva u tom tijelu.

„Ako odbijete ovaj poziv, zadržavamo prava, uključujući ono da na suđenju utvrdimo kako vaše odbijanje snažno podržava zaključak o vašem djelovanju (i nedjelovanju) 6. siječnja 2021.“, napisao je Raskin. Castor je Reutersu kazao kako Trump ima pravo odbiti zahtjev.

„Na donjem domu je teret dokazivanja“, rekao je odvjetnik.

„Neću im pomagati da si olakšaju taj teret“.

Nekoliko senatora u međuvremenu je reklo da je Trumpovo svjedočenje loša ideja. Republikanac Lindsey Graham, jedan od najvećih saveznika bivšeg predsjednika, kazao je kako „to ne bi bilo u ničijem interesu“.

Trumpovi odvjetnici i velik dio republikanskih senatora propitkuje ustavnost procesa Trumpovog opoziva, već potvrđenog u donjem domu Kongresa. Oni smatraju kako Senat nema ovlasti voditi taj postupak jer je Trump već napustio dužnost, pa ga se ne može ukloniti.

Takav argument omogućava republikanskim senatorima da glasuju protiv Trumpovog opoziva zbog proceduralnog protivljenja, a ne zbog izravne podrške njegovim tvrdnjama.

Za opoziv u gornjem domu Kongresa u kojem sjedi 100 senatora potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi se demokratima trebalo pridružiti 17 republikanaca. Proces bi trebao početi u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 20:40