‘ZALJUBILI SMO SE...‘

Trump odlazeći iz Bijele kuće ponio i ‘ljubavna‘ pisma Kim Jong-una, sada je ostao bez njih

Neki zapisi navodno su bili rastrgani pa ponovno spajani, no savjetnici bivšeg predsjednika poriču ‘bilo kakvu podlu namjeru‘
 Brendan Smialowski/AFP

Korespondencija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja uključuje i tzv. "ljubavna pisma" Kim Jong-una, morala je biti vraćena iz Mar-a-Laga na Floridi nakon što ju je sam Trump nepropisno uklonio iz Bijele kuće, objavio je u ponedjeljak Washington Post, a prenosi The Guardian.

No savjetnici bivšeg predsjednika poriču "bilo kakvu podlu namjeru" i tvrde kako su sporne kutije sadržavale uspomene, darove, pisma svjetskih čelnika i drugu korespondenciju, među kojoj je bila i prepiska sa sjevernokorejskim čelnikom, koju je Trump svojedobno opisao kao "ljubavna pisma", baš kao i pismo koje je Barack Obama ostavio svome nasljedniku, kako inače i nalaže tradicija.

Državni arhiv SAD-a i Trumpov glasnogovornik nisu komentirali izvješće Washington Posta, a sporni zapisi vraćeni su u siječnju.

Trumpov odnos prema dokumentima iz Bijele kuće našao se u centru pažnje usred istrage o pobuni u Capitol Hillu 6. siječnja 2021., koju je potaknuo on osobno. Bivši predsjednik otišao je sve do Vrhovnog suda, ali nije uspio zaustaviti prijenos zapisa u odbor Predstavničkog doma. Neki dokumenti navodno su bili rastrgani pa ponovno spajani, što je Trumpova općepoznata i ustaljena praksa.

image
Brendan Smialowski/AFP

- Jedini način da se predsjednik dugoročno smatra odgovornim jest očuvanje zapisa o tome što je tko rekao, što je tko učinio, koje su politike potaknute ili usvojene, izvan okvira samih izbora i kampanja. Nedostatak pristupa dokumentima o pitanjima nacionalne sigurnosti mogao bi biti stvaran razlog za zabrinutost, pogotovo ako sljedeća administracija bude 'slijepa' bez tih informacija - kaže predsjednička povjesničarka Lindsay Chervinski.

Podsjetimo, Trumpova prepiska s Kim Jong-unom, nastala tijekom pokušaja pregovora o sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama, bila je predmet širokih rasprava, ali i ismijavanja. U rujnu 2018. Trump je na skupu u Zapadnoj Virginiji rekao: “Zaljubili smo se. Ne, stvarno. Napisao mi je prekrasna pisma”. Novinar Washington Posta, Bob Woodward, kasnije je dobio 25 pisama između Trumpa i Jong-una, koja je iskoristio za pisanje svoje druge knjige o Trumpovu predsjedništvu nazvane "Rage".

U jednom pismu, sjevernokorejski čelnik o sastanku s Donaldom, održanom u Singapuru u lipnju 2018., kaže: “Čak ni sad ne mogu zaboraviti taj povijesni trenutak kad sam čvrsto držao vašu ekselenciju za ruku na prekrasnoj i svetoj lokaciji koju je cijeli svijet gledao”. A nakon summita u Vijetnamu u veljači 2019., Kim je pak napisao kako je “svaka minuta koju su podijelili prije 103 dana u Hanoiju bila trenutak slave koji će mu ostati dragocjen u sjećanju”.

No spomenuti sastanci nisu uspjeli smanjiti napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

- To što Trumpova Bijela kuća nije poštivala pravila nije nikakav šok. A kako će sve ovo utjecati na rad povjerenstva, imamo različite izvore i metode za dobivanje dokumenata i informacija koje tražimo - komentirala je Stephanie Murphy, demokratkinja s Floride.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45