ATENTAT U DALLASU

TRUMP ODOBRIO OBJAVU POSLJEDNJIH MATERIJALA Dokumenti otkrivaju zašto je Lee Oswald bio u Mexico Cityju

 REUTERS

Kao što je obećao američki predsjednik Donald Trump, jučer su objavljeni posljednji dokumenti vezani uz ubojstvo američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. On je bio 35. predsjednik SAD-a, a ubijen je 22. studenoga 1963. godine tijekom vožnje u otvorenoj limuzini u američkom gradu Dallasu.

Pokraj njega je sjedio teksaški guverner John Connally koji je ranjen, ali je preživio napad. U roku od sljedećih sat vremena ubijen je i policajac iz Dallasa J. D. Tippit, a nedugo nakon toga pod sumnjom da je počinio atentat na predsjednika uhićen je Lee Harvey Oswald. Nepunih 12 sati poslije Oswald je službeno optužen za ubojstvo JFK-a i policajca J. D. Tippita.

Dva dana nakon atentata Oswalda je hicem iz pištolja u podrumu zgrade policijske uprave u Dallasu usmrtio vlasnik lokalnog noćnog kluba Jack Ruby, što je zabilježeno u direktnom prijenosu na televiziji. Ruby je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubojstva Oswalda, ali je umro od raka 1967. godine netom prije ponovljenog suđenja.

Kongres je 1992. donio zakon kojim se svi dosjei vezani uz atentat, ukupno oko pet milijuna stranica, prebacuju u Nacionalni arhiv. Oko 88 posto svih dosjea otvoreno je u potpunosti, 11 posto je otvoreno uz odstranjene “osjetljive dijelove”, a jedan posto ostalo je u potpunosti tajno. Očekujući otvaranje dokumenata, stručnjaci su isticali kako neće biti spektakularnih otkrića jer je, ako se izuzmu teoretičari zavjere, atentat razjašnjen.

Selfie marksist

No, jednako su tako smatrali da će biti bačeno svjetlo na šestodnevni put Oswalda u Mexico City dva mjeseca prije ubojstva, za koji neki tvrde da su ga organizirali sovjetski ili kubanski agenti koji su mu dali naredbu da izvrši ubojstvo. Oswald je bio samodeklarirani marksist koji se 1959. preselio u Sovjetski Savez i tamo živio dvije i pol godine prije nego što se vratio u SAD. U rujnu 1963. u Mexico Cityju je posjetio i kubansku i sovjetsku ambasadu, navodno motiviran željom da se trajno preseli u jednu od te dvije komunističke države.

“Oswald se susreo sa sovjetskim i kubanskim agentima, a pritom je bio pod strogim nadzorom CIA-e i FBI-a. Zar nisu te dvije agencije prije atentata imale dovoljno dokaza da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti? Da su postupali prema tim dokazima, možda nikad ne bi došlo do atentata, stoga smatram da se one itekako trebaju bojati novih dokumenata koji bi mogli u potpunosti otkriti njihovu nesposobnost. Znali su da Oswald predstavlja prijetnju i nisu učinili ništa”, izjavio je za Washington Post bivši reporter New York Timesa i autor knjige o Warrenovoj komisiji Philip Shenon, prenosi Jutarnji.hr. Prema mišljenju nekih, CIA i druge američke agencije su itekako znale što se sprema, ali su iz vlastitih interesa dopustile da se atentat doista dogodi kako bi se Kennedy “uklonio”. No, sve službene istrage nisu otkrile ništa o eventualnoj kubanskoj i sovjetskoj uključenosti.

Drugi krak ove teorije tvrdi da su Sovjeti angažirali posebno treniranog ubojicu koji izgleda baš kao Lee Harvey Oswald, zbog čega je 1981. godine čak i ekskomunicirano njegovo tijelo te je utvrđeno da je muškarac kojega je ubio Jack Ruby i koji je prema službenoj verziji ubio Kennedyja bez dvojbe Lee Harvey Oswald.

nije mafija O povezanosti klana Kennedy s mafijom pisalo se mnogo puta, a neki smatraju da su upravo američki krakovi Cosa nostre imali važnu ulogu u samom izboru JFK-a za predsjednika. Predsjednikov brat, tadašnji glavni državni tužitelj Robert Kennedy koji je 1968. i sam ubijen u atentatu, danima je nakon ubojstva mislio da je on nekako kriv za atentat jer je svojedobno pokušavao nagovoriti mafiju da ubije Fidela Castra. Robert je mislio da se njegov plan strahovito okrenuo protiv njega, pisao je njegov biograf Evan Thomas. No, kao i za ostale teorije, ni za ovu nema konkretnih dokaza. Štoviše, u to je vrijeme njujorška policija prisluškivala gotovo sve šefove mafije u SAD-u te u tisućama stranica razgovora koje su transkribirali nema niti jedne loše riječi o predsjedniku, samo komplimenti na njegov račun.

“Trebali su ubiti njegova brata”, navodno su nakon atentata pričali mafijaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45