ODBACIO OPTUŽBE

Trump optužnicu nazvao uvredom naciji, napao suca, tužitelja i njihove obitelji: ‘To su mrzitelji Trumpa!‘

Trump će pokušati sve ne bi li spriječio suđenje u siječnju 2024., tek nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora
 Chandan Khanna/Afp

"Nisam mislio da je u Americi to moguće", rekao je Donald Trump u utorak navečer u vezi s optužnicom koja mu je nekoliko sati ranije bila pročitana na sud u New Yorku.

image
Chandan Khanna/Afp

"Jedini prekršaj koji sam počinio je što sam bez straha branio našu zemlju od onih koji ju žele uništiti", rekao je bivši predsjednik nazivajući optužnicu "uvredom naciji", u obraćanju pristašama iz svoje rezidencije u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Donald Trump je u utorak nakon povratka u svoju rezidenciju nazvao službenu optužnicu za kazneno djelo "uvredom naciji".

Bivši američki predsjednik se obratio javnosti iz iste dvorane za svečanosti u ljetovalištu Mar-a-Lagu u kojoj je 15. studenog objavio treću kandidaturu za Bijelu kuću.

image
Chandan Khanna/Afp

Trump je u svojem govoru napao i suca i okružnog tužitelja u New Yorku. U govoru je napao obitelj suca Juana Merchana, a tužitelja Alana Bragga je nazvao kriminalcem.

U naletu bijesa tijekom svojeg 25-minutnog govora pred gomilom u Mar-a-Lagu, Trump se prepustio frustraciji i oštro osudio sve protivnike, unatoč upozorenju suca Merchana da pažljivo koristi riječi kako bi izbjegao zatvor.

Za Merchana je Trump rekao da je ‘sudac mrzitelj Trumpa, sa ženom koja mrzi Trumpa, i obitelji čija je kći radila za Kamalu Harris‘.

Trump je rekao i da je Bragg pravi kriminalac u ovom slučaju, optuživši ga za odavanje informacija velike porote.

- Kriminalac je i okružni tužitelj, jer je nezakonito odao goleme količine informacija Velike porote, zbog čega bi trebao biti kazneno gonjen, ili bi u najmanju ruku trebao dati ostavku, rekao je Trump pa nastavio napade na suprugu i kćer suca Merchana.

Zahvalio je vlastitoj obitelji na podršci. Većina njegove djece bili su prisutni u utorak nevečer, no Ivanka i Barron nisu, a nije bilo ni Melanije.

Loren Merchan, 34-godišnja kći suca, partnerica je i predsjednica digitalne tvrtke Authentic Campaigns, a radila je i na nekoliko kampanja demokrata visokog profila, uključujući i za predsjednika Joea Bidena.

Nekoliko sati ranije Trump (76) se na sudu na Manhattanu izjasnio da nije kriv za krivotvorenje računovodstvenih dokumenata, na saslušanju koje je uzburkalo strasti u zemlji.

Pošto je kao slobodan čovjek, bez sudskog nadzora, izašao iz sudnice, Trump će pokušati sve ne bi li spriječio suđenje u siječnju 2024., tek nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora za koje se kandidirao.

Trumpa se optužuje da je 2016. isplatio pornozvijezdu Stormy Daniels kako bi šutjela o njihovu odnosu uoči izbora za predsjednika. Daniels je rekla da joj je za to isplatio 130 tisuća dolara.

Trump odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane.

Osim ovog slučaja, Trump, kojeg su dvaput pokušali opozvati u Kongresu, pod ozbiljnijim je istragama zbog uloge u napadu na Capitol, upravljanja predsjedničkom arhivom i pritiska na elektore u Georgiji.

image
Chandan Khanna/Afp
image
Chandan Khanna/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 15:44