AMERIČKI IZBORI

Trump osvojio Aljasku nakon poraza od Bidena, republikanci imaju 50 senatora

Tri elektorska glasa Aljaske koja su pripala Trumpu ne mijenjaju ishod izbora održanih 3. studenoga
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Donald Trump porazio je novoizabranog predsjednika Joea Bidena u saveznoj državi Aljasci, objavio je u srijedu institut Edison Research, a rebublikanci su pobjedom u toj državi došli do 50 svojih ljudi u Senatu.

Trump tek treba priznati rezultat predsjedničkih izbora, četiri dana nakon što je institut obznanio da je Biden prešao prag od 270 elektorskih glasova, potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Tri elektorska glasa Aljaske koja su pripala Trumpu ne mijenjaju ishod izbora održanih 3. studenoga.

Dan Sullivan, koji je bio senator i u prošlom sazivu, ponovno je na Aljasci izabran s 57 posto glasova, prema projekcijama televizija CNN i NBC.

Republikanci time imaju 50 mjesta, a demokrati 48 u Senatu od 100 mjesta, a dva mjesta moraju se popuniti na izborima 5. siječnja u Georgiji. Demokrati bi trebali osvojiti ta dva mjesta u Georgiji te se u broju izjednačiti s republikancima kako bi Joeu Bidenu omogućili više prostora za političko djelovanje jer bi u tom slučaju glas potpredsjednice Kamale Harris presudio u slučaju neriješenosti 50-50.

Nijedan zakon u Sjedinjenim Državama ne može se donijeti bez Senata koji ima ovlasti potvrđivati nominacije predsjednika: ministre, veleposlanike, suce, među njima i one u Vrhovnom sudu

Ako Senat ostane u većinskim rukama republikanaca, Joe Biden koji je i sam bio senator tijekom 36 godina, morat će uložiti sve svoje vještine dijaloga i pregovarača.

Sullivan (55), pobijedio je Ala Grossa, neovisnog kandidata koji se natjecao kao demokrat i u kojem su demokrati vidjeli potencijal da ugrabe republikansko mjesto.

Nakon što republikanski senator Thom Tillis ponovno izabran u Sjevernoj Karolini, Sullivanova pobjeda sada sve nade demokrata stavlja na izbore 5. siječnja u Georgiji.

Biden je premašio 270 elektorskih glasova potrebnih da porazi republikanca Donalda Trumpa koji odbija prihvatiti poraz i pokreće niz optužbi za pronevjeru glasova.

Demokrati su osvojili republikanska mjesta u Arizoni i Coloradu prošli tjedan no izgubili su mjesto u Alabami.

U Georgiji će se početkom siječnja natjecati republikanci David Perdue i Kelly Loeffleri, a demokratske obje branit će Jon Ossoff i Raphael Warnock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59