‘WHITE POWER‘

Trump podijelio video pristaša kako viču rasistički slogan, nakon bijesnih reakcija ga izbrisao

‘Demokrati radikalne ljevice koji ništa ne rade pasti će na jesen. Korumpirani Joe je gotov. Vidimo se uskoro‘ - rekao je Trump
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Donald Trump na svom je Twitter profilu u nedjelju podijelio videosnimku u kojoj njegovi pobornici uzvikuju „bijela nadmoć“, slogan kojim se koriste krajnje desni bijeli rasisti.

Objava nastala u floridskoj zajednici za umirovljenike Villages prikazuje kolonu starijih Amerikanaca koji prolaze u vozilima za golf igrališta, ukrašenima američkim zastavama i sloganima podrške Trumpu, dok su oko njih okupljeni protivnici republikanskog predsjednika.

Videosnimka svađe dviju strana duga je dvije minute, a uzvikivanje slogana „bijela nadmoć“ (white power) čuje se već na njezinom samom početku.

„Hvala velikim ljudima zajednice Villages. Demokrati radikalne ljevice koji ništa ne rade pasti će na jesen. Korumpirani Joe je gotov. Vidimo se uskoro“, napisao je Trump uz snimku.

Njegova objava događa se u vrijeme rasnih napetosti, rasprave o sustavnoj diskriminaciji i raširenih prosvjeda, nakon što je policija krajem prošlog mjeseca ugušila Afroamerikanca Georgea Floyda.

Senator Tim Scott, jedini crnački republikanac u senatu, ubrzo je kritizirao predsjednika.

„Nije trebao podijeliti tu objavu i trebao ju je ukloniti“, rekao je Scott za CNN.

„Cijela stvar je uvredljiva“, zaključio je.

Nakon niza kritika Trump je ipak izbrisao spornu snimku na svom Twitter profilu, a koju je podijelio ranije u nedjelju.

Trump nije znao da su Rusi plaćali talibanima za ubojstva zapadnih vojnika

Bijela kuća je u subotu demantirala da je predsjednik Donald Trump bio obaviješten o tome da je Moskva nudila novčane nagrade afganistanskim pobunjenicima kako bi ubijali zapadne vojnike u Afganistanu, o čemu je u petak pisao list New York Times.

Glasnogovornica Kayleigh McEnany je rekla da "ni predsjednik ni potpredsjednik nisu bili obaviješteni o navodnim ruskim novčanim nagradama" spomenuvši "netočnosti u napisu New York Timesa koji navodi na pogrešan zaključak da je predsjednik Trump bio informiran o tome".

Rusija i talibani u subotu su pak odvojeno demantirali te informacije.

"Nitko nije obavijestio ni mene, ni potpredsjednika Mikea Pencea, ni predstojnika ureda (Bijele kuće) Marka Meadowsa o navodnim ruskim napadima na naše vojnike u Afganistanu", dodao je Donald Trump u objavi na Twitteru u nedjelju ujutro. "Svi to niječu i nije bilo puno napada na nas", rekao je, još jednom izrazivši sumnju u istinitost informacija New York Timesa.

Po riječima anonimnih dužnosnika na koje se poziva američki dnevnik, ruska vojno-obavještajna služba (GRU) tajno je davala novac islamističkim borcima i kriminalcima "bliskim talibanima" kako bi ubijali američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu.

I talibani koji se bore s afganistanskim vlastima i sa stranim vojnicima pošto ih je 2001. s vlasti svrgnula međunarodna koalicija na čelu s SAD-om, odlučno su zanijekale ove informacije.

"Sveti rat koji Islamski Emirat (kako se Afganistan nazivao u vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001.) vodi već 19 godina, nema nikakve veze s bilo kojom obavještajnom službom ili sa stranom zemljom", ističu u priopćenju objavljenom u Kabulu.

Talibani ujedno ističu da i dalje poštuju ugovor potpisan 29. veljače u Dohi s Washingtonom koji predviđa da prestanu napadati strane vojnike, a ovi će se zauzvrat postupno povući iz Afganistana do proljeća 2021.

Talibani su uglavnom prestali napadati strane vojnike, ali nastavljaju svoje akcije na afganistanske snage kojima Washington i dalje priskače u pomoć na terenu.

Premda je talibanski pokret službeno zabranjen u Rusiji, Moskva je 2019. bila domaćin pregovora za uspostavu mira u Afganistanu, uz sudjelovanje njihovih predstavnika.

Rusija, zabrinuta zbog stanja u Afganistanu zbog blizine tog sukoba s njezinom utjecajnom sferom u srednjoj Aziji, uvijek je nijekala optužbe Washingtona da pomaže talibanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:04