PAT POZICIJA

TRUMP POKUŠAVA ZAVRŠITI BLOKADU VLADE Ponudio dogovor o imigraciji u zamjenu za zid, demokrati ga hladno odbili: 'Nema šanse, neprihvatljivo'

Nancy Pelosi, Mike Pence i Donald Trump
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump predložio je u subotu dogovor o imigraciji u kojem za financiranje zida nudi nastavak zaštite za ilegalne imigrante dovedene u SAD kao djeca u pokušaju da završi 29-dnevnu djelomičnu blokadu vlade nakon što su demokratski čelnici već rekli kako odbijaju njegov plan.

Trump je ostao pri svom zahtjevu da 5.7 milijarda dolara za ovu godinu kako bi se financirala izgradnja zida na američko-meksičkoj granici treba biti dio zakona kako bi se deblokirala vlada, čemu se demokrati u Kongresu protive. Predsjednik se međutim nadao kako bi ponuda nove zaštite za neke ilegalne imigrante mogla okončati jednomjesečnu pat poziciju s Kongresom.

U govoru iz Bijele kuće Trump je ponudio pružiti potporu zakonu kako bi se zaštitili mladi ilegalni imigranti iz programa DACA kao i oni koji imaju privremeni zaštićeni status.

Nazvavši američki imigracijski sustav "teško narušenim" Trump je rekao: "Tu sam danas kako bih prekinuo pat poziciju i pružio Kongresu način kako da okonča zatvaranje vlade i riješi krizu duž južne granice".

Rekao je kako će čelnik većine u Senatu republikanac Mitch McConnell tražiti brzo usvajanje njegova prijedloga.

Kratko prije njegova govora predsjednica Zastupničkog doma demokratkinja Nency Pelosi je u priopćenju rekla kako je ponuda "neprihvatljiva" dok je Dick Durbin, broj 2 demokrata u Senatu ranije tijekom dana rekao kako neće podržati takvu ponudu.

Oko jedne četvrtine američkih vladinih programa je djelomično zatvoreno zbog nedostatka financija koje Trump nije odobrio jer želi 5.7 milijarda dolara samo ove godine za izgradnju zida na jugozapadnoj američkoj granici kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata, kriminalaca i droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 04:00