SKUP U GEORGIJI

Trump popljuvao Bidena: ‘Nema pojma što radi ni gdje se nalazi, možda ću se opet morati kandidirati‘

Donald Trump osudio je aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena jer je ‘odustao‘ od Ukrajine

Donald Trump

 Megan Varner/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump našalio se na račun utrke za predsjednika 2024., rekavši da će to 'možda morati ponoviti' tijekom burnog skupa održanog u Georgiji. Pritom je osudio aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena jer je 'odustao' od Ukrajine i rekao da bi se predsjednik trebao u potpunosti 'izvući' iz zemlje..

Trump se u tako vratio u Georgiju, državu koja je bila uporište njegovih neutemeljenih tvrdnji da je pokraden na američkim izborima 2020. i sada koristi priliku da bi testirao koliki mu je utjecaj na Republikansku stranku.

Bivši predsjednik osvrnuo se na mnoga pitanja popularna među konzervativcima, a nije propustio priliku osvrnuti se i na svoje omiljene teme, uključujući sina svog nasljednika, Huntera Bidena.

Osporio je određene medijske natpise koji su hvalili Joe Bidena i način na koji se nosi s ruskom invazijom na Ukrajinu. "Imamo predsjednika koji nema pojma što, dovraga, radi i nema pojma čak ni gdje je. Lažne vijesti, pokušavaju nas uvjeriti da on briljantno glumi... Ukrajina je je*** bombardirana!"

Dodao je i da se "Ukrajina nikada ne bi dogodila" da je on bio predsjednik.

"Joe Biden bi trebao odustati od bilo čega što ima veze s Ukrajinom zbog tolike svote novca koju su on i njegov sin Hunter dobili od Ukrajine. Uzeli su bogatstvo!", rekao je Trump.

Bivšeg predsjednika Busha optužio je pak da se odrekao Gruzije, Obamu da se odrekao Krima, a Bidena da je spreman odreći se cijele Ukrajine. "Ja se nisam ničega odrekao", izjavio je Trump.

image

Pristaše bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Georgiji

Megan Varner/AFP

Kandidatura 2024. godine?

Neki od Trumpovih najbližih saveznika u Washingtonu također su prisustvovali skupu, uključujući kontroverznu republikansku zastupnicu Marjorie Taylor Greene, koja je izrazila nadu da će se Trump ponovno kandidirati 2024. godine.

Predsjednik je snažno dao naslutiti da bi mogao krenuti u treću kandidaturu za predsjednika.

"Istina je da sam se kandidirao dvaput, dvaput sam pobijedio i drugi put sam prošao puno bolje", rekao je Trump, pozivajući se na svoje osporavano uvjerenje da ga je prijevara koštala izbora 2020. "A sada, možda ćemo to jednostavno morati opet učiniti."

Nakon toga opet se obrušio na Bidena, rekavši da "pet najgorih predsjednika u američkoj povijesti zajedno ne bi napravili toliku štetu koju je Joe Biden napravio u samo 15 mjeseci."

"U nešto više od godinu dana uspio je ubiti, doslovno ubiti, američki san", dodao je Trump. "Ali nemojte gubiti nadu, jer s pravim vodstvom Amerika će se vratiti veća, jača i moćnija nego ikada prije."

Trump nije precizirao hoće li se kandidirati 2024., ali je imperativ da republikanci moraju vratiti oba doma Kongresa 2022. i tu 'lijepu Bijelu kuću koja oduzima dah'.

"Kada ponovno preuzmemo Kongres, republikanci će zabraniti kritičku teoriju rase u našim školama, zabraniti je u našoj vojsci i zabraniti je u svakom dijelu naše savezne i državne vlade", dodao je Trump.

Također je obećao da će republikanci dati roditeljima pravo veta na svakoga tko podučava ono što je nazvao 'krajnje lijevom rodnom ideologijom' bez njihova pristanka.

Trump se također upustio u nedavnu kontroverzu oko transrodnih žena koje igraju u ženskim sportskim timovima.

Klimatske promjene

Također se osvrnuo i na klimatske promjene, ističući da je on 'u pravom smislu riječi' za zaštitu okoliša jer želi najčišću moguću vodu.

"Želimo čist zrak, postavili smo sve vrste rekorda tijekom moje administracije, ali time možemo uništiti našu zemlju."

Zatim je rekao da je zrak u Kini, Rusiji, Indiji i Japanu 'prljav' i dodao da 'ta prljavština raste i onda puše u našu zemlju'.

image

Donald Trump

Megan Varner

Predstavnik Floride Matt Gaetz također se obratio publici u Georgiji.

"Nema veće države od Amerike, nema većeg predsjednika od Donalda J. Trumpa i, ako vam ne smeta što to kažem, nema boljeg člana Kongresa od Marjorie Taylor Greene", poručio je.

"Dajte nam mogućnost da otpustimo Nancy Pelosi, vratimo većinu, opozovemo Joea Bidena i ja ću nominirati Donalda Trumpa za predsjednika Zastupničkog doma Sjedinjenih Država", dodao je.

Izbori u Georgiji koji će se održati 24. svibnja pružit će jasniju sliku u pravo stanje i dati uvid u to koliko se još uvijek sviđa republikanskim biračima te što misle o dosadašnjem radu Joea Bidena.

Trumpova velika uključenost odražava zapravo njegovu frustraciju što su Brian Kemp i drugi dužnosnici odbili poništiti rezultate u njegovu korist. Biden je osvojio Georgiju za manje od četvrtine postotka, postavši tako prvi demokrat koji je osvojio tu državu u gotovo 30 godina.

Ankete pak pokazuju da Kemp ima prednost u odnosu na Trumpova kandidata, bivšeg američkog senatora Davida Perduea, unatoč čestim Trumpovim kritikama na račun sadašnjeg guvernera.

Osim Perduea, Trump je podržao i američkog predstavnika Jodyja Hicea, koji izaziva državnog tajnika Georgije Brada Raffenspergera. Raffensperger je odbio Trumpov zahtjev da promijeni ishod te je izbore 2020. proglasio poštenim i točnim nakon niza revizija i pregleda.

Ranije ovog tjedna Trump je povukao svoju potporu američkom predstavniku Mou Brooksu u utrci za Senat u Alabami, nakon što je Brooks rekao biračima da je vrijeme da se prijeđe preko izbora 2020.

Zanimljivo je da je podguverner Georgije Geoff Duncan, republikanac nije u utrci na izborima, osnovao je grupu GOP 2.0, čiji je cilj pomaknuti stranku dalje od Trumpa.

Ovog su tjedna objavili oglas u kojemu napadaju Trumpa i Perduea jer više vole govoriti o 'teorijama zavjere i prošlim gubicima' umjesto da ponude viziju budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:20