MATTISOVA SUDBINA

TRUMP POTVRDIO: MINISTAR OBRANE OSTAJE NA DUŽNOSTI Unatoč navodnom ruganju američki predsjednik odlučio: 'Postigli smo mnoge pobjede'

 
Donald Trump i James Mattis
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će ministar obrane James Mattis ostati na svojoj dužnosti, dan nakon što je objavljeno da se Mattis navodno rugao američkom predsjedniku.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o otpuštanju Mattisa, Trump je rekao: "On će ostati. Vrlo smo zadovoljni s njime. Postigli smo mnoge pobjede."

U knjizi istraživačkog novinara Boba Woodwarda "Strah: Trump u Bijeloj kući" objavljeno je da je Mattis svojim suradnicima rekao da se Trump ponaša kao "učenik petog ili šestog razreda".

Trump je u srijedu također rekao da s čelnikom Pentagona nikad nije razgovarao o eventualnom ubojstvu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, protivno onome što piše Woodward u svojoj knjizi.

"O tome nikad nismo razgovarali (...) To nikad nije bilo opcija", rekao je Trump odgovarajući na pitanje o tom dijelu knjige koju je nazvao "čistom izmišljotinom".

U knjizi "Strah: Trump u Bijeloj kući" Woodward prepričava događaj koji se navodno zbio nakon kemijskog napada u travnju 2017. koji se pripisuje režimu Bašara al Asada. Po riječima novinara koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: "Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji".

Čelnik Pentagona nije izrijekom osporio te navode, ali je rekao da se nikad nije "rugao" predsjedniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2020 04:49