IZBAČENA KRITIČARKA

Trump povećava utjecaj u republikanskoj stranci, s ključne pozicije smijenjena mrska mu Liz Cheney

Usmenim glasanjem iza zatvorenih vrata 212 republikanaca u Zastupničkom domu smijenili su Cheney s pozicije treće republikanke u parlamentarnoj skupini
Liz Cheney
 Mandel Ngan/AFP

Donald Trump je u srijedu potvrdio svoj utjecaj na republikance izbacivši Liz Cheney, koju ne podnosi, iz stranačkog vrha.

Ta konzervativna čelnica "nema nikakvu osobnost i ništa dobra nije učinila za našu politiku i za našu zemlju", komentirao je bivši predsjednik SAD-a i nekadašnji nekretninski magnat.

Usmenim glasanjem iza zatvorenih vrata obavljenim u tek nekoliko minuta, 212 republikanaca u Zastupničkom domu smijenili su Cheney s pozicije treće republikanke u parlamentarnoj skupini.

"Nije bilo mnogo glasova" koji bi je poduprli, rekao je novinarima zastupnik Floride Byron Donalds, koji je glasovao za njezino razrješenje.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bivši predsjednik više nikad ne bi stupio u Ovalni ured", reagirala je Liz Cheney odmah nakon glasovanja.

"Zemlji treba snažna republikanska stranka koja se temelji na glavnim načelima domoljublja i obećavam da ću učiniti sve kako bi stranka išla u tom smjeru", istaknula je kći bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja.

Liz Cheney se zamjerila Donaldu Trumpu zbog toga što je neumorno kritizirala njegovu "veliku laž" kada je bez ikakva dokaza tvrdio da su mu prošli predsjednički izbori "ukradeni" i što ga je optužila da je huškao pristaše na nasilje i na upad u Kapitol.

Cheney je, kao i devet drugih republikanaca iz donjeg doma, glasala za opoziv Trumpa 13. siječnja pod optužbom za pobunu nakon smrtonosnog napada na američki Kapitol tjedan dana ranije. Ostalih 197 glasovalo bilo je protiv opoziva.

Liz Cheney (54), kći bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneyja, bila je u republikanskoj administraciji prije prve pobjede na izborima za Kongres 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 15:57