StoryEditor
SUDBONOSNI SASTANAK

Trump pozvao Vučića i kosovskog premijera u Bijelu kuću: Na pomolu ‘korekcija granica‘?

I Rusija je zainteresirana za rješenje kosovskog pitanja razmjenom teritorija, a njihova je motivacija više nego jasna...
Aleksandar Vučić, Bijela kuća i Avdullah Hoti
 AFP/Profimedia, Alamy

Predstavnici Srbije i Kosova vjerojatno će se susresti u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 27. lipnja, prenosi The Wall Street Journal. Prema tom izvoru dvije su strane potvrdile da su primile poziv iz Bijele kuće.

Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine, na svom je Twitteru objavio da su mu obje vlade potvrdile da će prestati s kampanjama: Beograd sa zahtjevima državama da povuku odluku o priznanju Kosova, a Priština sa zahtjevima za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.

Washington je dakle čekao da Kosovo povuče i carine na robu iz Srbije u iznosu od 100 posto, što je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj i to platio premijerskim položajem. Zatim je nakon izbora premijerom postao Albin Kurti koji je ukinuo carine, ali je uveo reciprocitet prema kojem na svoj robi koja je namijenjena za prodaju na Kosovu mora stajati deklaracija Republika Kosovo. Pa je i on srušen u parlamentu.

Avdullah Hoti, novi kosovski premijer, među prvim je svojim odlukama ukinuo reciprocitet. Vrlo brzo nakon toga je stigla potvrda o pozivnici čelnicima za sastanak u Bijeloj kući. Na izborima u Srbiji ove nedjelje Aleksandar Vučić će potvrditi svoju vlast u zemlji pa više ništa ne stoji na putu dijalogu.

Trump je u prosincu 2018. godine poslao pismo Beogradu i Prištinu u kojem je rekao kako se nada da će čelnika država primiti u Bijeloj kući i proslaviti “povijesni događaj”.

EU za sada nije reagirala na ovaj poziv, ali sasvim je jasno da neće biti pretjeranog zadovoljstva. Naime, uz Grenellovo se ime cijelo vrijeme spominje “korekcija granica”, dakle ideja koja se pojavila prije nekih dvije godine o razmjeni teritorija Srbije i Kosova: Beograd bi dobio sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. Što u Bruxellesu i posebno Berlinu smatraju pogreškom velikih razmjera koja bi imala utjecaja na stanje na Balkanu, ali i globalno.

Indikativno je da je Vučić danas, u ponedjeljak, razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema priopćenju iz Vučićevog ureda, “tijekom detaljne razmjene mišljenja o rješavanju kosovskog pitanja, Vladimir Putin se založio za izradu kompromisnog rješenja prihvatljivog za Beograd, koje mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a”. O tome je prije neka dva mjeseca na isti način u intervjuu za beogradsku Politiku govorio i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U Beograd dolazi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 18. lipnja što je bilo dogovoreno nevezano za Trumpov poziv. Njegov je dolazak trebao biti dodatni vjetar u leđa Vučiću tri dana prije izbora, a sad će moći raspraviti i što učiniti u Washingtonu.

Rusija je zainteresirana za rješenje kosovskog pitanja razmjenom teritorija jer bi to mogla tumačiti presedanom za Krim, ali je svjesna da time gubi osnovnu polugu pritiska na Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:20