AMERIČKI DUŽNOSNICI OTKRILI

TRUMP PRIPREMA VOJNU INTERVENCIJU U SIRIJI? Na pomolu udar na ruskog saveznika Asada: 'Oni i dalje napadaju vlastiti narod kemijskim oružjem'

 Carlos Barria / Reuters TV / Pavel Golovkin / Ammar Abdullah / Ford Williams / Reuters / U.S. Navy / Sana

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa spremna je ponovno vojno djelovati protiv sirijske vlade ako bude potrebno zbog upotrebe kemijskog oružja za koje strahuje da Damask razvija, otkrili su u četvrtak visoki američki dužnosnici.

Snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu nastavljaju s povremenom upotrebom kemijskog oružja u manjim količinama od smrtonosnog napada prošlog travnja koji je uzrokovao američki napad projektilima na sirijsku zračnu luku, rekli su dužnosnici.

Karakteristike nedavnih napada pokazuju kako Sirija potencijalno razvija novo oružje i metode upotrebe.

Ako međunarodna zajednica ne bude brzo djelovala kako bi stvorila pritisak na Asada, sirijsko kemijsko oružje bi se moglo proširiti izvan te države i možda čak i u Sjedinjene Države, tvrdi jedan od dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni.

Vjeruje se da Asadova vlada drži zaliku kemijskog oružja usprkos američko-ruskom dogovoru pod kojim ga je Damask 2014. trebao predati na uništenje, ističu dužnosnici.

Ponovili su nedavnu optužbu državnog tajnika Rexa Tillersona koji je rekao da je Rusija, Asadov saveznik u sirijskom sukobu, djelomično odgovorna za izostanak implementacije zabrane kemijskog oružja. Rusija je to odbacila, a sirijska vlada tvrdi da nije izvodila te napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:20