TELEFONSKI RAZGOVOR

Trump rekao Erdoganu da strani čimbenici kompliciraju situaciju u Libiji

 AFP

Američki predsjednik Donald Trump rekao je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u četvrtak da vanjski protagonosti kompliciraju situaciju u Libiji, a dva čelnika su se složili da je potrebno smanjiti tenzije u Siriji, objavila je Bijela kuća.

Nije jasno na koje se zemlje ili entitete Trump poziva, a u priopćenju Bijele kuće ne navode se detalji.

Ankara je odobrila zakon kojim se omogućava razmještaj vojnika u Tripoli koji otvara put vojnoj suradnji Turske i Libije.

Iako se razmještaj neće uskoro dogoditi, Erdogan je rekao da će vojnici podržati međunarodno priznatu vladu Nacionalnog sporazuma na čelu s premijerom Fayezom al Sarrayem koja se brani od ofenzive vojske generala Khalife Haftara kojega podržavaju Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan.

Trump i Erdogan "istaknuli su važnost diplomacije u rješavanju regionalnih pitanja", a razgovarali su i o Siriji, priopćeno je iz ureda turskog predsjednika.

"Čelnici su se složili da je potrebno de-eskalirati stanje u Idlibu, u Siriji, kako bi se zaštitili civili", priopćila je Bijela kuća.

Najmanje osmero ljudi ubijeno je u srijedu u raketnom napadu sirijske vojske na sklonište za raseljene obitelji u pokrajini Idlib, rekli su svjedoci i stanovnici.

Trump je prošli tjedan govorio protiv "pokolja" u Idlibu. Moskva i Damask odbacili su tvrdnje o nasumičnim bombardiranjima civila i kažu da se bore protiv džihadista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:01