NEOČEKIVANA ODLUKA

TRUMP S ERDOGANOM RAZGOVARAO O POVLAČENJU AMERIČKIH SNAGA U SIRIJI 'Ne želimo da treća strana iskoristi ovu situaciju'

Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump
 Profimedia, UPI

WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije, u vrijeme dok njegovi suradnici napuštaju Bijelu kuću zbog odluke o odlasku iz te bliskoistočne države.

Trump je otkrio kako je s Erdoganom telefonom raspravljao o "sporom i veoma koordiniranom povlačenju američkih vojnika s područja".

Turska novinska agencija Anadolija prenosi kako su se čelnici dogovorili o održavanju vojne i diplomatske koordinacije kako bi izbjegli da treća strana iskoristi američko povlačenje.

Američki predsjednik je ignorirao savjete svojih sigurnosnih suradnika i naglo odlučio povući dvije tisuće vojnika.

Dan nakon toga ostavku je dao ministar obrane Jim Mattis, javnim pismom u kojem je bio kritičan prema predsjednikovom odnosu prema saveznicima.

Nekoliko dana kasnije svoj odlazak je objavio i Brett McGurk, jedna od ključnih ličnosti u ratu protiv Islamske države. Kao razlog je naveo "šok" među inozemnim partnerima.

Trump je potom na svom Twitter profilu pisao sarkastično o obojici, pomaknuo Mattisov odlazak s kraja veljače na 1. siječnja i najavio da će ga zamijeniti Patrick Shanahan, dosadašnji zamjenik.

Šef kabineta Bijele kuće Mick Mulvaney, zamjena Johnu Kellyju koji je također nedavno najavio odlazak, priznao je da Trumpov plan nije popularan u ministarstvu obrane.

Američki zastupnici izrazili su zabrinutost oko sudbine američkih saveznika koji će ostati u Siriji, posebice kurdskih boraca koji su ratovali protiv Islamske države pod vodstvom Washingtona. Strahuje se i od vakuuma moći koji će nastati nakon odlaska SAD-a.

Turska je otvoreno izrazila interes za napad na kurdske snage u Siriji, a Erdogan je ranije prijetio američkim vojnicima na tom području koji su davali podršku lokalnim borcima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je naglasio kako "veoma duboko žali odluku o Siriji" i dodao kako se "na saveznike treba moći osloniti".

Saveznike diljem svijeta zatekao je i Mattisov odlazak jer su ga smatrali pouzdanim pobornikom NATO-a i drugih saveza.

Do Trumpove najave ovaj tjedan službenici vlade su planirali dugotrajan ostanak u Siriji, kao razloge navodeći enklave s preostalim snagama Islamske države i suprotstavljanje Iranu i Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07