PRVI GOVOR NAKON PORAZA

Trump se hvalio cjepivom, a jednom je rečenicom pokazao da i dalje ne priznaje Bidenovu pobjedu

Zadnji put je Trump javno govorio 5. studenog, kada je ustvrdio da mu je predsjedništvo ukradeno
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Donald Trump održao je konferenciju za novinare u petak poslijepodne po lokalnom vremenu. Prvi je to put da se obratio javnosti nakon poraza na američkim predsjedničkim izborima.

Na konferenciji za medije nije govorio o izborima, već o koronavirusu i cjepivu.

Govorio je o koronavirusu, rekavši da je ponosan na veliku pomoć vojske i mnogih u Bijeloj kući.

- Čelnici drugih zemalja su me zvali da mi čestitaju, a ja čestitam svima uključenima u operaciju Warp Speed, pokrenutu od strane Trumpove administracije, kako bi se olakšao i ubrzao razvoj, proizvodnja i distribucija COVID-19 cjepiva, terapije i dijagnostike.

Osvrnuo se i na Pfizerovu najavu o cjepivu koje je pokazalo 90% učinkovitosti.

- Više od 90 posto učinkovito cjepivo, to je više od očekivanog. Taj ulog će omogućiti da cjepivo bude besplatno. Distribucija cjepiva će biti odobrena vrlo brzo. Inače vrijeme potrebno za razvoj cjepiva može biti 8-12 godina, a ovime smo to učinili u manje od godinu dana. Da je bila druga administracija, to bi trajalo više godina. Ovo je pet godina brže nego bilo koje drugo cjepivo u povijesti. Tri druga cjepiva su u ispitivanju i ona će biti masovno proizvedena i cjepivo će biti distribuirano zdravstvenim radnicima i rizičnim skupinama u roku od nekoliko tjedana. Virus uglavnom napada starije, a više od 99,98% ljudi mlađih 50 godina se oporavi potpuno, a cijepljenjem rizičnih skupina ćemo smanjiti broj hospitalizacija. Mi testiramo više od bilo koje druge zemlje i zato imamo ovako puno slučajeva. Omogućit ćemo da umirovljenici dožive zlatne godine svojih života. Oni to zaslužuju. Proces odmah počinje i milijuni doza će krenuti, čim cjepivo bude odobreno. U državi New York je guverner rekao da želi još vremena za cjepivo, ne vjeruje najvećim laboratorijima na svijetu. Boli me to. Ovo je vrlo uspješno cjepivo, a guverner New Yorka nam mora reći kad je spreman za to. Ne možemo dostaviti cjepivo državi koja ga neće dati svojim ljudima, a mnogi ga žele, rekao je Trump i dodao da je njegova administracija učinila puno i kada je riječ o ulaganju u liječenje kronavirusa.

- Moja administracija je napravila velika ulaganja i u terapiju za liječenje koronavirusa. Lijek Remdesevir osiguran je za velik broj pacijenata, liječenja antitijelima su isto bila uspješna. Zapamtite broj 85%, to je velik broj, imamo obećavajuće lijekove... Svaki Amerikanac koji je trebao respirator, imao je pristup respiratoru. Nema osobe koja ga je trebala, a da ga nije dobila. To je odlično odrađen posao. Mi ih proizvodimo na tisuće mjesečno, dodao je Trump.

Istaknuo je i da je za vrijeme njegove administracije smanjena nezaposlenost i postignut velik gospodarski oporavak.

- Zdravi Amerikanci su se vratili na posao i u školu, zaštitili smo stare i ranjive. Ova administracija neće u novi lockdown, što god da se dogodi u budućnosti, koja god da administracija bude, vidjet ćemo što će se dogoditi, ali ova administracija neće ponovno u lockdown. On nas je koštao života. Pogledajte što se događa tijekom lockdowna: droga, alkohol, depresija, gubitak poslova... Ni pod kojim okolnostima nećemo u novi lockdown. Ovo je komplicirana bolest i molimo sve da budu oprezni i čuvaju se na okupljanjima..., zaključio je Trump u svom obraćanju.

Zadnji put je Trump javno govorio 5. studenog, kada je ustvrdio da mu je predsjedništvo ukradeno.

Ranije Danas je Trump na Twitteru objavio da je saznao da se u saveznim državama Arizoni i u Nevadi koristio 'užasni sustav glasovanja Dominion'.

'Nije ni čudo što je rezultat bio vrlo blizu!', napisao je Trump.

Joe Biden je danas proglašen pobjednikom u saveznoj državi Georgiji, dok je aktualni predsjednik Trump trijumfirao u Sjevernoj Karolini, piše Reuters. Biden tako sada ima 306 glasova izborničkog kolegija naspram Trumpova 232. Biden je još prošle subote osvojio dovoljno elektorskih glasova da ga se proglasi pobjednikom američkih izbora. Trump je 2016. godine također osvojio 306 elektorskih glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:10