LUDUJE NA TWITTERU

TRUMP SE OPET PROBUDIO NA LIJEVU NOGU I POSLAO OPASNU PORUKU 'Objasnite tom blentavcu da su oni krivi za masovna ubojstva diljem svijeta!'

 
Donald Trump
 MANDEL NGAN / AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u srijedu je na Twitteru objavio da je "kineska nesposobnost" zaslužna za pandemiju koronavirusa SARS-CoV-2 te da je ista ta nesposobnost kriva za masovna ubojstva diljem svijeta.

"Neki je luđak u Kini upravo objavio izjavu u kojoj za (koronavirus SARS-CoV-2) krivi sve samo ne Kine, virus koji je ubio stotine tisuća ljudi. Molim vas objasnite tom blentavcu da je "kineska nesposobnost" zaslužna za masovna ubojstva diljem svijeta, i ništa više", napisao je Trump.

Premda Trump nije precizirao tko je "kineski luđak", New York Post piše da je Trumpov tweet možda odgovor glasnogovorniku kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhau Lijianu koji je optužio američkog predsjednika da svaljivanjem krivnje na Svjetsku zdravstvu organizaciju (WHO) želi skrenuti pozornost s vlastitog "nekompetentnog" odgovora na pandemiju.

"SAD pokušava koristiti Kinu kao problem kako bi prebacio odgovornost i cjenkao se sa svojim međunarodnim obavezama prema WHO-u", rekao je Zhao nakon što je Trump u pismu od čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa zatražio da WHO "u idućih 30 dana napravi značajna temeljita poboljšanja".

Američki je predsjednik u pismu također rekao da je jedini put prema naprijed kojim ovo tijelo može krenuti da pokaže potpunu neovisnost prema Kini, navevši da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama s čelnikom WHO-a.

Trump je ranije WHO optužio da je "kineska marioneta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:17