NOVA RASPRAVA

TRUMP SE OPET ZALETIO S HVALOSPJEVIMA SAMOM SEBI Tvrdio da je njegovo obraćanje naciji bilo 'najgledanije u povijesti', no brojke mu ne idu u prilog

 
Donald Trump
 Win McNamee/Pool / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump se preko svojeg Twitter profila pohvalio da je njegov govor o stanju nacije, održan u zgradi Kongresa u utorak po lokalnom vremenu, bio najgledaniji u povijesti.

Ta tvrdnja se ubrzo našla pod lupom javnosti i pokazala netočnom, to jest lažnom.

Naime, prema podacima koje je iznijela korporacija Nielsen, koja desetljećima mjeri gledanost tv programa na američkim tv kanalima, Trumpov govor pratilo je 45,6 milijuna ljudi. Tim se brojkama i sam predsjednik pohvalio na Twitteru i dodatno komplimentirao omiljenom Fox news tv kanalu preko kojeg je njegovo obraćanje pratilo 11,7 milijuna ljudi, najviše od bilo koje druge mreže.

No, prema podacima Nielsena Trumpov govor nije ni blizu najgledanijem govoru o stanju nacije u povijesti, piše BBC. Štoviše, više ljudi je gledalo govore svakog od tri Trumpova prethodnika u Bijeloj kući - Baracka Obame, George W. Busha i Billa Clintona.

Tako je prvi Obamin govor o stanju nacije, iz 2010., privukao 48 milijuna gledatelja. George W. Bush je 2003., nekoliko tjedana prije početka rata u Iraku, održao govor koji je gledalo 62,1 milijuna ljudi.

Clintona je pak tijekom njegovog prvog govora o stanju nacije 1993. gledalo čak 66,9 milijuna ljudi.

Istraživanje koje provodi Nielsen uzima u obzir podatke s 12 televizijskih mreža, ali ne računa korisnike koji su govor gledali preko interneta. Tako CNN tvrdi da je preko njihove online platforme Trumpov govor istovremeno pratilo 321.000 gledatelja.

Podsjetimo, ovo nisu prvi Trumpovi problemi s velikim brojkama. Početkom godine se naveliko hvalio da je njegovu inauguraciju na National Mallu u Washingtonu došlo oko milijun i pol ljudi. No, procjene gotovo svih medija govorile su o duplo manjoj brojci, što su podupirale i fotografije iz zraka na kojima su se vidjeli veći prazni prostori na Mallu.

Doduše, Trump se ipak može pohvaliti jednim rekordom. Iz Twittera su objavili da je njegov govor popraćen s čak 4,5 milijuna tweetova, najviše u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:48