ČITANJE OPTUŽNICE

Trump se pojavio pred sudom, sudi mu sutkinja koja napadačima na Kapitol daje najstrože kazne

Budući da su obje strane motivirane da utječu na proces, početak suđenja mogao bi se čekati mjesecima
 Tasos Katopodis/Getty Images Via Afp

Bivši predsjednik Donald Trump pojavio se u saveznoj sudnici u Washingtonu, D.C., nakon što je protiv njega ovoga tjedna podignuta još jedna optužnica za kazneno djelo zbog uloge koju je imao u širenju "velike laži" o izbornoj prevari 2020. godine.

Trump je iz New Jerseyja doputovao svojim privatnim zrakoplovom i sletio izvan glavnog grada. Njegova povorka automobila ubrzo je stigla u D.C., presjekavši promet u središtu grada na putu do zgrade suda u blizini Kapitola.

Stigao je u sudnicu i sjedi između dva svoja odvjetnika dok se postupak priprema za početak. Kamere nisu dopuštene u sudnici.

Pred sudom u Washingtonu bi trebao službeno biti uhićen, nakon čega bi mu trebala biti pročitana optužnica po kojoj ga se tereti za federalno kazneno djelo. Nakon toga optuženiku se daje šansa da se izjasni smatra li se krivim ili nevinim.

Nakon toga se definira daljnji hodogram cijelog procesa, a kako su obje strane izuzetno motivirane da svim raspoloživim sredstvima i pravnim inicijativama utječu na dokazni materijal, odabir porotnika i ine pravne finese koje će diktirati dinamiku samog procesa, datum početka suđenja mogli bismo čekati još mjesecima.

Tajni dokumenti

Međutim, već je poznato da će slučaj doći na stol sutkinje Tanyje Chutkan, federalne dužnosnice koju je na tu funkciju 2014. postavio tadašnji predsjednik Barack Obama. Za razliku od njezine kolegice na Floridi Aileen Cannon, koja će predsjedati slučajem neprimjerenog ophođenja tajnim dokumentima, a koju je na tu funkciju imenovao Trump, Chutkan je sutkinja liberalnog svjetonazora koja je tijekom protekle dvije godine u više navrata imala priliku SAD-u dati do znanja što misli o 45. predsjedniku i njegovim simpatizerima koji su odmarširali na zgradu Kongresa u pokušaju da blokiraju obradu izbornog rezultata.

"Predsjednici nisu kraljevi", napisala je u prilično oštrom obrazloženju odbijanja Trumpove molbe da mu se omogući izuzeće dijeljenja dokumenata iz Bijele kuće s istražnim tijelom koje je utvrđivalo okolnosti napada na Capitol Hill.

Diplomirala je pravo na prestižnom Sveučilištu Pennsylvania, a netom prije nego što je postavljena na federalni sud u američkoj prijestolnici, radila je u privatnoj tvrtki Boies Schiller & Flexner. Njezine su presude dosad imale liberalni predznak, zbog čega je nekoliko puta došla u sukob s administracijom Donalda Trumpa.

Godine 2017. presudila je u korist američkog državljanina kojeg su zadržali u iračkoj vojnoj bazi zbog sumnje da pripada IS-u. Unatoč tome što je Trumpova administracija ustvrdila kako mu se ne bi trebalo dati da koristi pravo na odvjetnika, Chutkan je istaknula da je "presumpcija nevinosti" temeljno pravo svakog državljanina SAD-a. Nekoliko godina poslije blokirala je odluku o pogubljenju četvorice federalnih optuženika, na što su dužnosnici Trumpove administracije uložili žalbu.

Najviše pažnje, osobito u kontekstu predstojećeg slučaja protiv Trumpa, Chutkan je dobila u procesima koje je vodila protiv sudionika marša na Kongres, tijekom kojih je stekla reputaciju neumoljive sutkinje.

"Cijela država čeka da vidi koje će posljedice snaći one koji napadaju njezinu demokraciju. Posljedica jednostavno mora biti", stoji u jednom od obrazloženja presude. Kako će se odvijati proces za koji većina političkih analitičara smatra da će definirati budućnost američke demokracije, preostaje tek vidjeti. Ahilova peta cijelog slučaja isprepletenost je političkih i pravnih komponenti.

- Riječ je o uistinu neobičnom zločinu za koji je gotovo nemoguće pronaći presedan. Teško je, naime, razlučiti u kojem trenutku ovo prestaje biti kazneni slučaj i postaje politički, što je sklizak teren za tužiteljstvo - objasnio je za WSJ Ken Gormley, autor knjiga o procesima koji su se vodili protiv Nixona i Clintona.

S njegovom se procjenom slaže i nekolicina prominentnih američkih pravnika, koji ističu da se ključ uspjeha tužiteljstva krije u povezivanju širenja laži o izbornoj prevari s uzavrelom atmosferom nacije koja je dovela do napada na zgradu Kongresa. Da bi u tome uspjeli, tužitelji će morati dokazati postojanje namjere, a to je teško.

Pravne teorije

Naime, i sama optužnica Trumpu kao poraženom kandidatu priznaje pravo dovođenja izbornih rezultata pod upitnik, a čak mu ni ne osporava širenje lažne tvrdnje o izbornoj pobjedi. Tu se otvaraju vrata Trumpovoj četi odvjetnika da se pozove na Prvi amandman koji svakom američkom državljaninu garantira slobodu govora.

Upravo će oko te teze biti formirana Trumpova obrana u ovom slučaju, a to je potvrdio i John Lauro, pojačanje odvjetničkog tima bivšeg predsjednika.

- Postalo je normalno da tužitelji izmišljaju nove pravne teorije koje nikad nisu bile testirane pred licem pravde, što dovodi do pretjerane kriminalizacije američkog načina života koja je pogubna za vladavinu prava - izjavio je Lauro, uz napomenu kako ga je upravo to motiviralo da se pridruži timu Donalda Trumpa i njegovoj bitki za slobodu govora.

Tužiteljstvu bi od ključne važnosti mogli biti svjedoci, poput bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:28