NE MIRI SE S PORAZOM

Trump se usred noći oglasio na Twitteru i objavio: ‘JA SAM POBIJEDIO NA IZBORIMA!‘

Ja sam pobijedio na izborima! - napisao je američki predsjednik velikim slovima
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Donald Trump se rano jutros po hrvatskom vremenu, a usred noći po američkom, oglasio na Twitteru i proglasio pobjedu na američkim izborima.

- Ja sam pobijedio na izborima! - napisao je Trump velikim slovima.

To je samo nastavak kaotičnog niza Trumpovih objava o izborima na Twitteru u posljednja 24 sata.

Podsjetimo, u nedjelju ujutro, usred dugog niza žučljivih tvitova i retvitova prvi put je izravno spomenuo pobjedu Joea Bidena. "Pobijedio je zato što su izbori bili namješteni", napisao je osam dana nakon objave izbornih rezultata.

Američki predsjednik je još jednom iznio sumnju u veliku prijevaru za koju nema konkretnih dokaza. No prve dvije riječi u njegovu tvitu ("He won") privukle su pozornost jer ih je prvi put upotrijebio.

Nakon nešto više od sata i nakon lavine reakcija koju je pokrenula njegova poruka, napravio je nagli zaokret, kao što često čini. "Pobijedio je samo u očima MEDIJA LAŽNIH VIJESTI", poručio je.

"NIŠTA ne priznajem! Put je još dug. Izbori su bili NAMJEŠTENI!", dodao je 45. američki predsjednik koji nije uspio osvojiti drugi mandat, za razliku od svojih neposrednih prethodnika Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona.

Odgovarajući na upit o tom jutarnjem tvitu, Ron Klain koji će 20. siječnja, kada Joe Biden preuzme dužnost, postati predstojnik ureda Bijele kuće, pozvao je da se stvar sagleda iz drugog kuta.

"Ako je predsjednik spreman da počne priznavati činjenice, to je dobar znak", rekao je za NBC.

No, dodao je, "račun Donalda Trumpa na Twitteru ne čini Joea Bidena predsjednikom. O tome su odlučili Amerikanci".

Velike američke televizijske mreže objavile su rezultate svih saveznih država: Joe Biden je osvojio 306 elektorskih glasova, a predsjednik na odlasku 232.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2020 21:22