ČEKA SE ODLUKA

Trump se želi natjecati u Illinoisu: Žalio se na odluku suda da mu se zabrani kandidatura

O ishodu tog slučaja u Illinoisu vjerojatno će odlučivati Vrhovni sud, kao i kod sličnih pravnih procesa

 Donald Trump

 Mandel Ngan/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak se žalio na odluku sutkinje u Illinoisu koja mu je zabranila kandidaturu na republikanskim predizborima u toj saveznoj državi zbog uloge u navodnom poticanju pobune na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021. godine.

U svojoj odluci od srijede sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu onih glasača Illinoisa koji smatraju da Trump treba biti diskvalificiran s predizbora u državi 19. ožujka te predsjedničkih izbora 5. studenoga.

Trump se u četvrtak žalio na tu odluku, dan nakon što je njegov stožer tu odluku proglasio neustavnom.

Porter tvrdi da je Trump prekršio klauzulu 14. amandmana američkog ustava koja zabranjuje vršenje javnih dužnosti svima koji su „sudjelovali u ustanku ili pobuni” protiv Sjedinjenih Država ili su pomogli ili pružili utočište neprijateljima zemlje.

O ishodu tog slučaja u Illinoisu vjerojatno će odlučivati Vrhovni sud, kao i kod sličnih pravnih procesa.

Trumpovu kandidaturu žele spriječiti i Colorado i Maine.

Vrhovni sud s konzervativnom većinom početkom mjeseca pokazao je skepsu prema argumentima Colorada.

Nesklonost pozivu te savezne države na zabranu kandidature republikanca pokazalo je i dvoje liberalnih sudaca, Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson, pisao je New York Times.

Trumpovi pobornici 6. siječnja 2021. napali su policiju i upali u američki Kapitol u pokušaju sprječavanja proglašenja izborne pobjede demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Trump je prije tih događaja održao zapaljiv govor, poručivši svojim pristašama da se upute na Kapitol.

Očekuje se da će konačna odluka najvišeg američkog suda biti donesena prije 5. ožujka, takozvanog ‘superutorka‘ kad na predizbore izlaze Colorado, Maine i još 13 drugih saveznih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 14:56