JEZIVA PORUKA IZ BIJELE KUĆE

TRUMP ŠOKIRAO JAVNOST IZJAVAMA U TV-INTERVJUU Novi predsjednik najavio je mogući povratak mučenju zarobljenika osumnjičenih za terorizam

Fotografija iračkog zarobljenika Ali Shallala al-Qaisija kojeg su američki vojnici mučili u zatvoru Abu Ghraib
 Carlo Allegri / United States Armed Forces / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump u razgovoru za ABC News rekao je da mučenje osoba pritvorenih zbog sumnje u terorizam "djeluje", i dodao da "se protiv vatre moramo boriti vatrom", piše BBC.

U tom, pomalo zastrašujućem tonu Trump je najavio da će se konzultirati s ministrom obrane Jamesom Mattisom i direktorom CIA-e Mikeom Pompeom o tome što mogu legalno učiniti kako bi se borili protiv radikalizma.

Nasuprot izjavama bivšeg šefa CIA-e Leona Panette da "bi vraćanje unatrag bila ozbiljna pogreška", Trump smatra da u situaciji kad džihadisti na Bliskom Istoku odrubljuju glave naprosto "ne igramo po istim pravilima".

- Kad oni pucaju, kad odrubljuju glave našim i drugim ljudima, kada odsijecaju glave ljudima samo zato što su kršćani na Bliskom istoku, kada ISIS radi stvari koje nitko nije radio još od Srednjeg vijeka, da li bih ozbiljno razmišljao o simulaciji utapljanja (oblik mučenja popularan u tajnim američkim zatvorima za vrijeme administracije Busha mlađeg, op. a.)? - kazao je Trump i nastavio.

- Razgovarao sam s ljudima u najvišim razinama obavještajnih službi i pitao sam ih da li to djeluje. Da li mučenje djeluje? I odgovor je bio "Apsolutno da!" - rekao je Trump koji je i tijekom kampanje u više navrata pokazao simpatije za mučenje zarobljenika koje smatra efektivnom metodom u borbi protiv terorizma, ili kako on formulira "radikalizma".

- Oni odrubljuju glave i to snimaju i pokazuju cijelom svijetu. Dakle, suočeni smo s tim, a nama nije dozvoljeno ništa? Oslonit ću se na Mattisa i Pompea i svoju ekipu pa ako oni to ne žele raditi, to je u redu. Ako žele, radit ću u tom smjeru. Želim učiniti sve unutar granica onog što je dozvoljeno, ali smatram li da mučenje djeluje? Apsolutno mislim da djeluje! - završio je Trump.

Inače, nova administracija je pripremila i novu predsjedničku uredbu kojom će Trump omogućiti ponovno otvaranje tajnih američkih zatvora u drugim državama svijeta, takozvanih "black sites" u kojima se nakon napada 11. rujna pa do prvog tjedna Obaminog mandata zatvaralo i često mučilo osumnjičenike za terorizam.

NATO i Britanija protiv mučenja koje Trump hvali

NATO će se pridržavati međunarodnih zakona koji zabranjuju mučenje, rekao je u četvrtak glavni tajnik Saveza nakon izjave novog američkog predsjednika da mučenje "funkcionira", a oglasio se i glasnogovornik britanske premijerke kazavši uoči posjeta Therese May SAD-u da Britanija ne odobrava mučenje ili nehumano postupanje.

"Sve operacije NATO-a uvijek se provode u skladu s međunarodnim zakonom - to je slučaj u svim našim vojnim operacijama tijekom mnogih godina", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"To je politika NATO-a i to će ostati politika NATO-a", kazao je on novinarima u Bruxellesu.

Trump je rekao u intervjuu u srijedu da je mučenje tehnikom simulacije utapanja, koja je primijenjivano tijekom administracije Georgea W. Busha, "apsolutno" učinkovito.

Velika Britanija ne odobrava mučenje ili nehumano postupanje i njezin blizak odnos sa Sjedinjenim Državama dopušta joj iskrenu razmjenu mišljenja u područjima gdje postoje neslaganja, rekao je u četvrtak glasnogovornik premijerke May.

May je na putu za Sjedinjene Države gdje će se u petak sastati s Trumpom. Ona je prva svjetska čelnica koja će se njim sastati nakon što je službeno preuzeo dužnost predsjednika prošli tjedan.

"Stvar je u tome da mi imamo snažne i bliske odnose s Amerikom i to nam omogućuje iskrenu razmjenu mišljenja, a kada se oko nečeg ne slažemo, mi ćemo to jasno reći", rekao je njezin glasnogovornik novinarima.

"Mi ne odobravamo mučenje ili nehumano postupanje u bilo kakvom obliku", istaknuo je.

Tijekom svoje kampanje Trump je dao naznake da je otvoren za ponovno uvođenje te prakse, koju je zabranio predsjednik Barack Obama Također, Ženevske konvencije iz 1949. zabranjuju mučenje i drugo okrutno postupanje.

Trump se sprema zamrznuti ulazak državljana iz muslimanskih zemalja i izbjeglica

Donald Trump ovaj će tjedan vjerojatno nastaviti ofenzivu protiv imigracije te onemogućiti ulazak u SAD državljanima iz nekih muslimanskih zemalja kao i prihvat izbjeglica.

Nakon što je u srijedu potpisao ukaz o izgradnji zida na granici s Meksikom, Donald Trump mogao bi potpisati još jedan, možda već u četvrtak, koji bi blokirao na mjesec dana dolazak u Ameriku državljana sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Taj nacrt predsjedničkog ukaza koji je Washington Post objavio u srijedu navečer, naslovljen je "Zaštititi naciju od terorističkih napada stranaca" a predviđa i potpuni prekid tijekom četiri mjeseca američkog programa prijema izbjeglica iz zaraćenih zemalja.

Sirijcima, od kojih su milijuni pobjegli od sukoba u svojoj zemlji a samo ih je 10.000 prihvaćeno u SAD-u 2016., definitivno će biti zabranjen ulazak.

Novi američki predsjednik, izabran na temelju izolacionističke retorike u kampanji i izjava o borbi protiv "radikalnog islamskog terorizma" želi smanjiti za pola broj izbjeglica koje bi se primilo u 2017., proizlazi iz nacrta ukaza.

Administracija Baracka Obame postavila si je za cilj prihvat više od 100.000 izbjeglica ove godine. Trumpova administracija sad ima u planu samo 50.000.

Novi stanovnik Bijele kuće branio je te mjere, ustvrdivši u srijedu navečer na televiziji ABC da treba djelovati u "ljutitom svijetu" koja je postao "potpuna zbrka".

"To nije zabrana protiv muslimana ali tiče se zemalja koje imaju puno terorizma", kazao je Trump.

I prije nego je ukaz službeno potpisan osudile su ga skupine za zaštitu ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:09