VELIKI PLAN

Trump sve aktivniji, obećava da će ‘vratiti Ameriku‘, analitičari složni: ‘Želi opet u Bijelu kuću!‘

Nema sumnje da bivši predsjednik održava kontrolu nad republikanskom izbornom bazom.

Donald Trump

 Doug Mills

Svakim danom, šanse da se bivši predsjednik Donald Trump ponovno natječe za povratak u Ovalni ured 2024. godine, su sve više, piše NBC.

Trump je održao skupove u ključnim američkim državama, uključujući okupljanje u listopadu u Iowi, mjestu prvog natjecanja za predsjedničke nominacije, na kojem je biračima rekao "Vratit ćemo Ameriku nazad".

Trump nastavlja zatrpavati sandučiće gotovo svakodnevnim pozivima za prikupljanje sredstava za svoj odbor za političku akciju, "Save America", koja je prikupila iznos od 90 milijuna dolara kada je posljednji put, u lipnju, morao objaviti iznos Federalnoj izbornoj komisiji. Bivši je predsjednik i dalje u potrazi za diskreditiranjem dužnosnika republikanske stranke (GOP-a) koji bi mogli stati na put trećoj kandidaturi za predsjednika, nazivajući ih "republikancima samo po imenu" (RINO).

- Vrlo tužno što su RINO-i u Domu i Senatu donijeli pobjedu Bidenu i demokratima na prijedlogu zakona o "neinfrastrukturi" - rekao je Trump u izjavi nakon što je Dom poslao infrastrukturnu mjeru vrijednu 1,2 bilijuna dolara na stol predsjednika Joea Bidena u petak.

- Svi republikanci koji su glasali za dugovječnost demokrata trebali bi se sramiti - dodao je Trump.

Nema sumnje da bivši predsjednik održava kontrolu nad republikanskom izbornom bazom, a s njom i sposobnost utjecaja na većinu stranačkih kandidata i izabranih dužnosnika. Prema stratezima GOP-a, ono što ostaje neistraženo je što točno Trump želi učiniti s tom moći.

- Ne bih rekao da ono što Trump sada radi nije predsjednička kampanja - rekao je Chris Wilson, dugogodišnji republikanski strateg i anketar koji je radio na predsjedničkoj kampanji Teda Cruza 2016. godine.

- Sve što radi moglo bi se vrlo lako pretvoriti u kampanju 2024., a njegove aktivnosti također ga drže u očima javnosti i to sa snažnom osnovom političke moći ako odluči igrati kingmakera u predizborima i umjesto toga raditi nešto drugo - rekao je Wilson.

- Doista, on čini sve poteze predsjedničkog kandidata i to s daleko većim kapacitetom da zaokupi nacionalnu pozornost nego bilo koji drugi potencijalni kandidat za GOP 2024. - zaključio je Chris Wilson.

Prema Johnu J. Pitneyju, profesoru političkih znanosti na koledžu Claremont McKenna nedaleko Los Angelesa, "njegova univerzalna prepoznatljivost, duboka podrška unutar GOP-a i sposobnost prikupljanja gotovine znače da si Trump može priuštiti čekanje na formalnu odluku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:31