ODBILI MU ZAHTJEV

Trump tražio odgodu suđenja zbog utajenog novca, tužitelji: ‘Bilo bi ‘perverzno‘ tako ga nagraditi‘

Glasnogovornik Trumpove kampanje kaže da će se ‘predsjednik nastaviti boriti protiv ovog suđenja i svakog drugog lova na vještice‘

Donald Trump

 Joe Raedle/Getty Images Via AFP

Njujorški sudac koji nadzire kazneni slučaj utajenog novca Donalda Trumpa odbio je zahtjev bivšeg američkog predsjednika za odgodom zakazanog suđenja za ponedjeljak uz obrazloženje da bi značajan publicitet prije suđenja postupak učinio nepoštenim.

Trump je tražio odgodu na neodređeno vrijeme, rekavši da je medijsko izvještavanje bilo s predrasudama te da bi bilo teško pronaći prihvatljivu porotu na Manhattanu jer je "pretežno pristrana" prema njemu.

Ali u odluci od petka, sudac Juan Merchan rekao je da odgoda na neodređeno vrijeme "nije održiva" te da je sam Trump stvorio velik dio publiciteta oko svojih pravnih problema, uključujući i kroz "neumoljive medijske objave" u kojima se napadaju ljudi koje je za njih okrivio.

"Situacija u kojoj se optuženik sad nalazi nije mu nova i (za nju je) barem djelomično kriv", napisao je Merchan.

Tužitelji su tvrdili da publicitet vjerojatno neće pasti i da bi bilo "perverzno" nagraditi Trumpa odgodom na temelju medijske pažnje koju je privukao, kao i da će temeljitim ispitivanjem potencijalnih porotnika vjerojatno pronaći dovoljno onih koji bi mogli pošteno odlučiti u slučaju.

Trump je republikanski predsjednički kandidat u očekivanom izbornom revanšu 5. studenoga protiv sadašnjeg demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji ga je pobijedio 2020.

Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, rekao je u e-poruci da će se "predsjednik Trump i njegov pravni tim nastaviti boriti protiv ovog suđenja i svakog drugog lova na vještice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 01:43