STRUČNJACI SKEPTIČNI

Trump trijumfalno uskliknuo: ‘Ovo je povijesni dan, prekretnica u borbi protiv koronavirusa!‘

Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno - rekao je američki predsjednik na press konferenciji
 Saul Loeb

Kao što je i najavljeno, američka Agencija za lijekove i hranu autorizirala je terapiju konvalescentnom plazmom. Donald Trump je na izvanrednoj konferenciju za novinare ovo nazvao povijesnom prekretnicom u borbi protiv Covida.

- Ovo je stvarno povijesni dan. Radi se o moćnoj terapiji pomoću koja omogućava transfuziju vrlo jakih antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore s infekcijom. Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno - rekao je Trump na press konferenciji i pozvao ljude koji su se oporavili od Covida-19 da doniraju svoju krv.

Podsjetimo, znanstvenici su već ranije rekli kako se tu ne radi o nikakvoj revolucionarnoj metodi, već o terapiji koja je već iskušena na 70.000 pacijenata. Doduše, dodaju da ta takva terapija ima jako dobrih strana, ali da se ne radi o nikakvoj prijelomnoj točki borbe protiv Covida. Upozoravaju da je još uvijek puno nepoznancija o liječenju konvalescentnom plazmom i prije svega - ne znaju je li djelotvorna.

- Ovo smo dugo vremena tražili i ova terapija će spasiti mnoge živote. Samo ću reći da smanjuje smrtnost za čak 35 posto, a već se 100.000 ljudi prijavilo da doniraju svoju krv.

Trump je zahvalio donatorima i nagovijestio da će javnost ubrzo čuti i za cjepivo.

- Trenutalno se bavimo uklanjanjem nepotrebnih prepreka.

Kada su novinari suočili Trumpa s riječima znanstvenika da to nije nikakva prekretnica, Trump se jednostavno povukao, tako da je cijela konferencija trajala samo sedam minuta.

O metodi konvalescentne plazme i ranije se govorilo, pa čak je i savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci bio sumnjičav po tom pitanju, a Trump je bio izrazito ljut na Agenciju za hranu i lijekove što je odgađala dozvolu za korištenje te metode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:50