REPORT GOJKA DRLJAČE

Trump u bizarnoj tiradi iznio svoju teoriju o ‘trulom stanju‘ u SAD-u: Rješenje vidi u - modernom despotu!?

Umjereni Republikanci su zgroženi, a niti Elon Musk - koji je vratio račun Trumpu na Twitteru - nema dilema

Donald Trump

 ALON SKUY/AFP

Nakon što je Donald Trump na svojoj društvenoj mreži Truth predložio "terminaciju svih pravila, čak i onih u ustavu", krenula je lavina kritika na račun bivšeg američkog predsjednika, uključivši one iz umjerenog dijela Republikanske stranke. Ovo je dosad najizravnija potvrda kako Donald Trump uz pomoć grupe opskurnih desničarskih blogera, istomišljenika unutar stranke, kao i karijerista koji žele iskoristiti momentum njegove popularnosti na američkoj desnici doista ozbiljno planira iskoristiti eventualnu pobjedu na sljedećim predsjedničkim izborima za dokidanje demokracije u Sjedinjenim Državama.

U toj bizarnoj trumpističkoj "teoriji" stanje u SAD-u toliko je trulo da je državi hitno potreban lider koji će se izdići iznad ustavnih i svih ostalih demokratskih ograničenja koja onemogućavaju stvaranje modernih despota. No čini se kako čak niti birači s kojima je Trump dosad uspješno manipulirao možda mogu progutati razne trumpovske teorije urote, ali ne baš i ukidanje ustava te u osnovi rušenje demokratskog poretka. No treba obratiti pažnju kako se za "terminaciju" ustava zalaže čovjek koji i dalje ima realne šanse biti kandidat Republikanske stranke na sljedećim predsjedničkim izborima u zemlji koja je vodeća ekonomska i nuklearna sila svijeta.

Donosimo prijevod Trumpove tirade na osobnoj mreži imena Truth:

- Dakle, otkrićem MASOVNE I ŠIROM RASPROSTRANJENE OBMANE I OBMANE u bliskoj suradnji s velikim tehnološkim tvrtkama DNC-om & Demokratskom strankom, izbacujete li rezultate predsjedničkih izbora 2020. i proglašavate PRAVOG POBJEDNIKA ili imate NOVE IZBORE? Ogromna prijevara ove vrste i razmjera omogućuje ukidanje svih pravila, propisa i članaka, čak i onih koji se nalaze u Ustavu... Naši veliki ‘Osnivači’ nisu željeli i ne bi oprostili prevarantske i lažne izbore!

image

Objava Donalda Trumpa

TRUTH

Pojedinci u Republikanskoj stranci poput Mikea Turnera, šefa Intelligence Committeea u Kongresu, poručio je kako smatra da će ovakvim stavovima Trump našteti svojim izgledima na izborima 2024., ali je šokantno da Turner ipak ne vidi problem u samoj kandidaturi osobe koja poriče ustav i demokraciju. "Vjerujem da će ljudi razmotriti ovakve izjave kad će evaulirati kandidate", rekao je Mike Turner.

Oštrija je bila Liz Cheney koja u svojem tvitu ne skriva zgranutost. Cheney je jedna od uglednih članica Republikanske stranke koja se usprotivila Trumpovom opasnom poricanju izbornih rezultata, što ju je koštalo sigurnog statusa u stranci.

Iako je dio umjerenijih Republikanaca, kao što je bivši kongresmen i vojnik Adam Kinzinger, zgranut Trumpovim otvorenim pozivanjem na rušenje ustava, dojam je da u toj stranci ipak preteže većina kojoj nije ugodno što Trump ne zazire od rušenja demokracije, ali ne vidi niti problem s tim da on postane kandidat Republikanske stranke ukoliko "više misli na budućnost" pa ponešto prilagodi retoriku. U tu grupu, primjerice, spadaju Dave Joyce ili Mike Lawler. Kažu da ne podržavaju takav izričaj, ali će i dalje stajati iza Trumpa u slučaju njegove kandidature.

Elon Musk, pooduzetnik koji je Trumpu vratio profil na Twitteru, jer tvrdi da će jamčiti apsolutnu slobodu govora nema pak dilema oko toga tko je jači - ustav ili predsjednik. Prema Musku, ustav je u svakom slučaju iznad bilo kojeg predsjednika.

Možda je najbolje objašnjenje problema u kojem se našla Amerika s Trumpom kao potencijalnim predsjedničkim kandidatom Republikanske stranke onaj koji je dao Justin Amash, kongresnik koji se kao političar deklarirao kao republikanac, nezavisni i libertarijanac. On je u svojoj objavio napisao: "Predsjednički kandidat koji poziva na ‘terminaciju‘ Ustava nije netko tko se može vjerodostojno zakleti da će ‘čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država‘".

Sud u New Yorku proglasio je u utorak Trump Organization (niz pravnih entiteta koji su bili u Trumpovom vlasništvu) krivim po svih 17 točaka optužnice zbog izbjegavanja poreznih obveza i ilegalnog nagrađivanja menadžera isplatama "na crno" tijekom 13 godina. Moguće je da Trump postaje nervozan jer je to treći veliki pravni poraz u vrlo kratkom razdoblju.

Prije dva tjedna Vrhovni sud naložio je predaju njegovih poreznih podataka kongresnom komitetu, a odbijen je i zahtjev Trumpovih odvjetnika da supertajne dokumente koje je skrivao na svojem Mar-a-Lago imanju pregledava samo osoba imenovana kao tzv. special master te se njima više ne bavi FBI. Gledajući kroz tu prizmu, Trumpu je logično pozivati se čak i na rušenje ustavno-pravnog poretka države u kojoj se želi natjecati za predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20