NE ŠTEDI NASLJEDNIKA

Trump u intervjuu desničarskom portalu: ‘S Bidenom nešto nije u redu, a Ghani je bio totalni lopov‘

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca smatra da je Bidenovo povlačenje iz Afganistana neuspjeh
Bivši američki predsjednik Donald Trump
 Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump za Breitbart News, portal omiljen među američkom tvrdom desnicom, rekao je kako misli da "nešto nije u redu" s njegovim nasljednikom, predsjednikom Joe Bidenom.

Tijekom gotovo dvosatnog intervjua bivši predsjednik upitan je hoće li se 2024. kandidirati, te bi li se radije suočio s Bidenom ili potpredsjednicom Kamalom Harris. Trump je rekao da misli da Biden nije dorastao poziciji predsjednika SAD-a, ali nije bio siguran hoće li se opet kandidirati 2024.

"Mislim da nećete vidjeti Bidena", rekao je Trump. "Usput, Biden nije starac, ali nešto nije u redu. Ali on nije starac - napunit će 79 godina; to nije staro. Poznajem ljude koji su mnogo stariji od toga i oštri su kao prije 40 godina. Biden nije stara osoba. Ako ste u 70-im ili čak 80-im godinama niste stari, poznajem toliko ljudi čak i u 90-ima, poput Bernieja Marcusa iz Home Depota i mnogih drugih; oni su u 90-ima i oštri koliko mogu biti. Ali nešto nije u redu. Nešto tu ne valja", rekao je Trump.

Trump je također rekao da je primio pozive od nekih stranih čelnika koji su izrazili zaprepaštenje Bidenovim potezima.

"Oni ne mogu vjerovati što se događa", rekao je Trump. "Kao što i vi ne možete vjerovati. Kao što svaka razumna osoba ne može vjerovati. Htjeli smo izaći - ali smo trebali izaći dostojanstveno. Htjeli smo izaći sa svim ljudima. I mi smo htjeli uzeti svu opremu”.

Trump je i bivšeg afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija, koji je pobjegao iz zemlje kad su talibani sredinom kolovoza preuzeli Kabul, opisao kao korumpiranog i nesposobnog.

"Uvijek sam govorio da je Ghani lopov i da je imao potpunu kontrolu nad američkim Senatom i u manjoj mjeri nad Zastupničkim domom", rekao je Trump. “To je bila njegova moć. Kad je postalo očito da odlazimo, uvijek sam govorio da će otići prije nas, a rekao sam i da će vjerojatno uzeti sve što može, a uzeo je i mnogo novca. Ali Ghani je bio totalni lopov, čak i kad sam ga sreo: "Oh, hvala, gospodine predsjedniče", govorio bi on. Hvala na čemu? Nisam uopće želio biti ovdje. Ali Gani je otišao".

Trump je u svom intervjuu za Breitbart News također rekao da se afganistanska vojska nije borila za svoju zemlju, nego za plaću, a kaže i da je upravo to dovelo do toga da nisu mogli zaustaviti talibane.

"Vojnici su bili među najplaćenijim vojnicima na svijetu. Znate li tko im je platio? Američki porezni obveznici", rekao je Trump

"Kad mi je [sada bivši ministar obrane James] Mattis prišao i rekao: "Gospodine, oni se bore za državu", rekao bih: "Ne, bore se za plaću. To su bili visoko plaćeni ljudi, i zato su to radili. Kad su plaće stale, kad smo mi odlazili, u osnovi su se prestali boriti. Otišli su na drugu stranu s našom opremom”, rekao je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58