NE KRIJE OPTIMIZAM

TRUMP U UN-u 'Uskoro se opet sastajem sa sjevernokorejskim vođom. Postigli smo golem napredak, Kim mi je poslao predivno pismo'

 
 REUTERS

Tek što je u ponedjeljak doputovao u New York, američki predsjednik Donald Trump istaknuo je da će se uskoro sastati s Kim Jong-unom, ne krijući optimizam u vezi s teškim sjevernokorejskim pitanjem.

Godinu dana nakon prvog - zapaljivog - govora u sjedištu međunarodne organizacije, u kojemu je Sjevernoj Koreji zaprijetio "potpunim uništenjem", bivši poslovni čovjek je stao u obranu nagle promjene svog stajališta.

"Mislim da ćemo drugi summit imati dosta brzo", rekao je Trump prvog dana diplomatskog tjedna bogatog događanjima u kojemu će Iran imati važno mjesto.

Pohvalivši "golem napredak" postignut, po njegovu mišljenju, od njihova prvog susreta u lipnju u Singapuru, istaknuo je da mu je sjevernokorejski vođa poslao "predivno pismo".

Dolazak oko 130 predsjednika država i vlada očekuje se ovog tjedna na obali East Rivera na Manhattanu, gdje se održava UN-ova Opća skupština.

Trump se nerijetko znao našaliti na račun UN, pa je tako jednom rekao da je to "klub u kojemu se ljudi sastaju, popričaju i dobro provedu vrijeme".

Prije govora na Općoj skupštini UN-a u utorak ujutro predviđen je niz susreta, pa tako i s Emmanuelom Macronom i s Theresom May.

Susret s južnokorejskim kolegom Moom Jae-inom u ponedjeljak poslijepodne promatrat će se pod povećalom. Potonji se ovih dana sastao s Kim Jong-unom u Pjongjangu.

Još se ne zna kada i gdje će biti skori susret Trumpa i Kima.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ističe da je Trumpova administracija "na dobrom putu".

"Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti, što će biti dobro za čitav svijet", rekao je u nedjelju za televizijsku mrežu Fox News govoreći o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

No mnogi analitičari upozoravaju da su izostali konkretni pomaci, premda predsjednik o tome govori u superlativima.

Mnogi se također pitaju hoće li mu se putevi ukrstiti s putevima iranskog kolege Hasana Rohanija.

Bijela kuća nije sasvim zatvorila vrata takvom susretu koji se ipak čini malo vjerojatan u prilikama velike napetosti između Washingtona i Teherana otkad se SAD uz veliku buku povukao iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu.

"Trumpova ponuda za izravne razgovore s Iranom nije ni poštena ni iskrena", ocijenio je iranski predsjednik u komentaru za Washington Post, osudivši "dug popis uvredljivih uvjeta".

Washington želi da se budućim ugovorom zabrani i širenje balističkih raketa i razvoj nuklearnih raketa te da se tako zaustavi "destabilizacijsko" i "zlonamjerno" ponašanje Teherana u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:32