‘AMERIKA PRVA‘

Trump u utorak potpisuje nalog o prioritetnoj opskrbi cjepivom za građane SAD-a

Američki predsjednik želi sebi priskrbiti zasluge zbog brzog razvoja cjepiva i njegove distribucije
Donald Trump 
 SAUL LOEB/AFP

Američki predsjednik potpisat će u utorak nalog da se osigura prioritet da cjepiva protiv Covida-19, koje nabavlja američka vlada, budu na raspolaganju građanima SAD-a prije nego li budu isporučena drugim nacijama, objavio je u ponedjeljak viši američki dužnosnik.

Donald Trump, koji se suočio s raširenim kritikama zbog svog upravljanja pandemijskom krizom, želi sebi priskrbiti zasluge zbog brzog razvoja cjepiva i njegove distribucije, navodi Reuters.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je novinarima da će na temelju tog naloga biti uspostavljen okvir u sklopu kojega će američke vladine agencije pomoći drugim zemljama da i one dobiju cjepivo.

Ostaje nejasno zbog čega je potreban izvršni nalog kako bi se osiguralo da cjepiva budu distribuirana u SAD-u.

Bijela kuća u utorak navečer organizira događaj kojim će promovirati akciju oko procesa distribucije cjepiva.

Trump je kao predsjednik slijedio moto "Amerika prva" i njegovi pomoćnici žele da se ista politika provodi i kad je riječ o distribuciji cjepiva.

Na događaj nisu pozvani članovi tranzicijskog tima izabranog predsjednika Joea Bidena, čiji uspjeh na izborima Trump odbija priznati.

Dužnosnici su potvrdili da će cjepivo za američke građane biti besplatno, prenosi Dpa.

Planirani događaj ima uz ostalo za cilj educitati javnost o cjepivima, a potvrđeno je da na njemu neće sudjelovati izvršni direktori farmaceutskih kompanija koje proizvode cjepivo, Pfizera i Moderne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 15:16