NE BIRA SREDSTVA

Trump ulazi u bitku do posljednjeg čovjeka: ‘DeSantis? Očajnik, izdajica, mediokritet! Ima samo jednu prednost...‘

Republikanci otvoreno govore o onome što je do prije koji dan bila tabu tema - a to je da bi guverner Floride bio jači kandidat od Trumpa u utrci za Bijelu kuću

Donald Trump

 Win Mcnamee/Getty Images/Profimedia/Win Mcnamee/getty Images/profimedia

Donald Trump je objavio rat republikanskom suparniku Ronu DeSantisu i to žustrim napadom pripremajući pozornicu za ono što će, po svemu sudeći, biti bitka do posljednjeg čovjeka unutar republikanske stranke.

Trump, koji je do sada uglavnom držao jezik za zubima kada je o DeSantisu riječ, optužio je guvernera Florida da "manipulira medijima" kako bi ga uništio.

"Fox, Wall Street Journal i ne više veliki New York Post, daju sve od sebe kada je o DeSantisu riječ, prosječnom republikanskom guverneru koji ima odlične odnose s javnošću", napisao je u četvrtak navečer.

New York Post, jedan od rijetkih velikih medija u SAD-u koji je 2020. godine podržao Trumpovu kandidaturu za Bijelu kuću, narugao mu se na naslovnici nakon teškog poraza Trumpovih kandidata u izborima za Kongres i Senat. Prethodnog dana novine su najavile uspon DeSantisa s naslovom "DeFUTURE".

U međuvremenu, nekoć nepokolebljivo pro-trumpovski Fox News prenosio je uživo pobjednički govor Rona DeSantisa, a potom su objavili i komentar s naslovom: "Ron DeSantis je novi čelnik Republikanske stranke."

Jasno je da Trumpova taština ovakav razvoj događaja ne može tolerirati.

image

Ron DeSantis

Giorgio Viera/Afp

MAGA republikanci doživjeli su teške poraze nakon izbora za Kongres i Senat dok su srednjestrujaški republikanci poput guvernera New Hampshirea Chrisa Sununua i Briana Kempa iz Georgije lako prokrstarili do pobjede i reizbora.

Sada mnogi republikanci otvoreno govore o onome što je do prije koji dan bila tabu tema - a to je da bi DeSantis bio jači kandidat na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Trump je, inače, 2018. podržao DeSantisa u utrci za guvernera Floride koju je potonji tada jedva dobio.

"Ron mi je došao u očajnom stanju 2017. - bio je politički mrtav, nitko ga nije podržavao, loše je stajao u svim anketama i nije imao novca, ali je rekao da bi mogao pobijediti ako ga podržim. Rekao sam mu: ‘Idemo pokušati, Rone!‘"

Trump je spreman sljedeći tjedan objaviti kandidaturu za Bijelu kuću, no u tu će utrku ući ranjiviji nego ikad prije. Ostaje vidjeti što će učiniti DeSantis. Trump se već obrecnuo na njegove predsjedničke ambicije.

"Mediji koji promiču lažne vijesti pitaju ga hoće li se kandidirati ako se ja kandidiram, a on kaže: ‘Ne gledam u budućnost, usredotočen sam samo na utrku za guverneru‘. U smislu odanosti i poštenja, to stvarno nije pravi odgovor", ogorčen je Trump.

Ono što je dosad bilo tiho rivalstvo pomalo prelazi u plamteći sukob u kojem bi najveći ceh mogla platiti sama stranka. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da Trump ima naviku da se ponaša kao slon u staklani koji u svojim ratovima ne bira sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:42