PROTIV MUSLIMANA

TRUMP USPIO NADMAŠITI SAMOG SEBE Novim mrziteljskim ispadom zaprepastio je civiliziranu javnost. Je li ovo njegov politički kraj?

 AFP

Donald Trump svojom je novom izjavom ponovno uspio šokirati, možda čak i nadmašiti sebe u višemjesečnom serijalu ispada punih govora mržnje.

Kontroverzni republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima u ponedjeljak je pozvao vlasti Sjedinjenih Američkih Država da 'potpuno i kompletno' svim muslimanima zabrani ulazak u tu zemlju dok se ne ustanovi 'što se to točno događa', prenosi New York Times .

On je pritom kazao da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima što može naciju dovesti u opasnost. Trump se u izjavi novinarima pozvao na tvrtke za ispitivanje javnog mnijenja poput Centra za sigurnosnu politiku, čiji podaci navodno pokazuju da značajan broj muslimana mrzi Amerikance.

Posljednja je Trumpova izjava samo jedna u nizu njegovih izrazito agresivnih i neprimjerenih ispada usmjerenih protiv vjernika islamske vjeroispovijesti, a kojima je povod našao u nedavnim terorističkim napadima, uključujući masakr u Parizu te u kalifornijskom gradu San Bernardinu.

'Njihova je mržnja neshvatljiva, a što joj je uzrok tek ćemo trebati ustanoviti', rekao je trenutno vodeći republikanski predsjednički kandidat.

'Naša zemlja ne može biti žrtva onih kojima je stalo jedino do džihada, koji su nerazumni i ne poštuju ljudski život.'

Na pitanje što je potaknulo Trumpa na tako oštar istup, njegova je glasnogovornica rekla da ga je potakla smrt. Mislila je pritom na spomenute terorističke napade u Parizu i San Bernardinu. Pojasnila je i da bi se zabrana ulaska u SAD odnosila na apsolutno sve muslimane uključujući i one koji u zemlju žele ući turistički.

Trumpova izjava stiže samo dan nakon što je predsjednik Barack Obama pozvao Amerikance da ne okreću leđa svojim sunarodnjacima islamske vjeroispovijesti. I stručnjaci za imigracijsku politiku šokirani su ovakvim Trumpovim ispadom:

'To je neetično i potpuno različito od svega onog što Amerika predstavlja', rekla je Nancy Morawetz, profesorica prava na newyorškom sveučilištu, inače stručnjakinja za pitanja useljeništva.

'Nezamislivo je da se religija neke osobe uzima kao uvjet za ulazak u zemlju. To se još nikada u povijesti nije dogodilo.'

Profesorica Morawetz je podsjetila da je Amerika dugo žalila radi svoje odluke koju je donijela u 19. stoljeću, a kojom je Kinezima zabranjen ulazak u zemlju. 'To je vrlo tužno poglavlje američke povijesti', rekla je profesorica Morawetz.

Osude Trumpovih riječi dolaze sa svih strana.

'Upravo gledam poznate nebodere Sears koje je dizajnirao Fazlur Rahman Khan, imigrant iz Bangladeša. Osim toga, da smo nakon Hladnog rata zabranili ulazak u zemlju svim Rusima, tko bi smislio Google?', zapitao se Eboo Patel, predsjednik organizacije Interfaith Youth Core, misleći pritom na suosnivača Googlea, Sergeya Brina.

Bijela kuća je u kratkom priopćenju ocijenila da je Trumpov zahtjev protivan svim američkim vrijednostima.

Osude su stigle i od drugih republikanskih predsjedničkih kandidata i od dobrog dijela konzervativnih političkih komentatora.

Osnivačica Huffington Posta Arianna Huffington objavila je pak odluku uredništva tog vrlo posjećenog američkog portala da će u izvješćima o Trumpu ubuduće posebno isticati za što se sve on zalaže. Navela je čitav niz primjera u kojima on ispoljava rasizam, seksizam, nasilničke stavove i uvrede svake vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:35