UVRIJEĐENI GUBITNIK

Trump: ‘Za sve vas koji se pitaju... Ne, neću ići na inauguraciju 20. siječnja‘

U američkoj se povijesti već događalo da prethodni predsjednik ne bude prisutan na inauguraciji svojega nasljednika
Donald Trump
 Jutarnji List | Web Redakcija

Donald Trump oglasio se na Twitteru i odgovorio na pitanje koje su ovih dana mnogi postavljali, ali i pretpostavljali odgovor: Trump neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji.

'Za sve vas koji se pitaju, neću ići na inauguraciju 20. siječnja', objavio je Trump na Twitteru, izbjegavši čak i spomenuti ime novog predsjednika Joea Bidena.

Iako ovakvi događaji nisu česti, u američkoj se povijesti već događalo da prethodni predsjednik ne bude prisutan na inauguraciji svojega nasljednika.

Prije Trumpa to su učinili John Adams 1801. godine, John Quincy Adams 1829. i Andrew Johnson 1869. godine.

Johnu Adamsu protukandidat je bio njegov vlastiti podpredsjednik Thomas Jefferson, a pretpostavlja se da je Adams odbio doći na Jeffersonovu inauguraciju kako bi smanjio tenzije u tada uzavrelom Washingtonu.

John Quincy Adams je slijedio oca u mnogim stvarima pa tako i u odbijanju da dođe na inauguraciju svojega nasljednika. Kad je za predsjednika izabran Andrew Jackson, Adams mlađi je kazao da je na djelu 'korumpirana pogodba' te da će se ponovno kandidirati za četiri godine.

Andrew Johnson je postao predsjednikom nakon atentata na Abrahama Lincolna, no njegovo je predsjednikovanje obilježeno stalnim ometanjem rada Kongresa te je na kraju opozvan s čela države. Uvrijeđen, nije želio doći na inauguraciju svojega nasljednika Ulyssesa S. Granta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:27