PREDSJEDNIK U NAPADU

Trump zabio nož u leđa svom Foxu: Gori ste od CNN-a

“Nismo veliki obožavatelji tog čovjeka i nije dobro služio Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je Trump za Darrocha
 Jonathan Ernst / REUTERS

Nakon što su u javnost procurile depeše britanskog ambasadora u SAD-u Kima Darrocha, u kojima predsjednika Donalda Trumpa opisuje kao “nevičnog, nesigurnog i nesposobnog”, Trump je uzvratio da Darroch “nije dobro služio Ujedinjenom Kraljevstvu”.

“Nismo veliki obožavatelji tog čovjeka i nije dobro služio Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je Trump, upitan za mišljenje. “I mogao bih vam reći razne stvari o njemu, ali neću se niti truditi.”

U depešama koje su procurile Darroch je naveo da su sve priče o sukobima unutar Bijele kuće istinite te je upozorio UK kako je moguće da će “Trumpova karijera završiti sramotom”.

U Velikoj Britaniji počela je velika rasprava o tome treba li Darroch odraditi svoj mandat do kraja godine, kako je i planirano, ili ga treba što prije zamijeniti te treba li, možda, na njegovo mjesto doći nestranačka osoba.

Šarm i nesigurnost

Glavni argument za zadržavanje Darrocha u Washingtonu jest činjenica da nije radio ništa što se od veleposlanika ne očekuje - slao je iskrene procjene u svoje Ministarstvo vanjskih poslova, koje nisu bile namijenjene javnosti. U intervjuima koje je davao, javno bi govorio da je Trump uvijek bio “šarmantan”, iako bi u depešama pisao da se radi o osobi koja “zrači nesigurnošću”.

Iako ga Trump očito više ne želi u Washingtonu, nestranački djelatnici britanskog Ministarstva zabrinuti su zbog potencijalnog presedana da se objavama tajnih informacija mogu forsirati smjene iskusnih diplomata.

Osim napada na Darrocha, Trump je u nedjelju ošinuo i po kanalu Fox News, koji je dugo bio njegova omiljena medijska kuća. “Sada se trpaju demokratima i čak koriste lažni neimenovani izvor iz New York Timesa kao ‘izvor’ informacija”, napisao je Trump na Twitteru u iznenadnom napadu na donedavnog saveznika.

“Gledati vikend-voditelje na Fox Newsu je gore od gledanja lažnih vijesti CNN-a”, napisao je Trump i usporedio Foxove voditelje s voditeljima njegovih omraženih televizijskih kuća CNN, NBC i MSNBC.

Iako nije očigledno što je prouzročilo Trumpov bijes na mrežu koja ga je najviše hvalila tijekom kampanje i koja redovito podržava njegovu administraciju, neki su američki mediji primijetili kako je serija bijesnih objava na Twitteru uslije dila nekoliko sati nakon što je Fox prenio snimku uživo iz bara u kojem su gosti skandirali: “J***š Trumpa!”

Reporter Foxa bio je u Lyonu u Francuskoj nakon pobjede američke ženske nogometne vrste protiv Nizozemske.

“Upravo se stvara povijest”, povikao je reporter.

“Evo nas u sportskom baru, poslušajte”, rekao je, no prekasno je shvatio da okupljeni gosti vrijeđaju predsjednika.

Nategnut odnos

“Fox se ubrzano mijenja, no zaboravili su ljude koji su ih doveli tu gdje jesu”, napisao je Trump na Twitteru prije nego što se bacio na kritiku novozaposlenih voditelja.

“To nije ono što publika želi!”

Trumpov odnos sa ženskom nogometnom reprezentacijom posebno je nategnut nakon što je jedna od kapetanica ekipe, Megan Rapinoe, inače vrlo kritična spram Trumpa, odbila posjetiti Bijelu kuću.

“Megan bi trebala pobijediti prije nego što išta govori. Završi posao!” napisao je Donald Trump prije pobjede, no poslije je rekao da bi im poželio dobrodošlicu bez obzira na to bi li izgubile ili dobile.

Što mogu ponuditi protiv Trumpa

1. Joe Biden - 10%

Bivši potpredsjednik Baracka Obame prema anketama ima najbolje izglede da pobijedi Trumpa - s čak 10 postotnih poena razlike - kada bi se izbor sveo na njih dvojicu. Biden je umjereni ljevičar koji privlači nestranačke i umjerene glasače, podržava strogi nadzor granica i ne bi pod svaku cijenu jačao Medicare.

2. Kamala Harris - 2%

Ugledna pravnica i senatorica iz američke savezne države Kalifornije predstavlja ljevije krilo demokratske stranke - zagovara strožu kontrolu oružja, proširenje državnog zdravstvenog osiguranja Medicare, predstavlja žene i manjine. Ima samo dva postotna poena prednosti pred Trumpom.

3. Bernie Sanders - 1%

Najradikalniji demokratski kandidat pun je energije, iako je sa 77 godina i najstariji. Sebe otvoreno naziva socijalistom, tradicionalno pogrdnom riječi u američkoj politici, te su mu uzor skandinavske demokracije. Izgubio je prošlu kandidaturu za predsjednika od Hillary Clinton, a vjeruje da je mogao pobijediti Trumpa. Danas mu ankete daju samo postotni poen prednosti.

4. Elizabeth Warren - izjednačeni

Senatorica iz Massachusettsa i bivša sveučilišna profesorica, Warren se zalaže za smanjenje studentskih dugova i besplatno školovanje na javnim sveučilištima, povećanje poreza na velike tvrtke i jaču regulaciju tehnoloških kompanija. Snažno se zalaže i za pokretanje postupka opoziva protiv Trumpa, no u anketama je izjednačena s aktualnim predsjednikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:37