NAPAO I FAUCIJA

Trump: ‘Zahtijevam od Kine 10 bilijuna dolara! Bio sam u pravu, virus je došao iz laboratorija‘

Kina bi trebala platiti 10 bilijuna dolara Americi, i svijetu, za smrti i destrukcije koje su prouzročili, istaknuo je Trump
 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump zahtijeva od Kine isplatu deset bilijuna dolara zbog uloge u pandemiji koronavirusa i poziva imunologa dr. Anthonyja Faucija (80) da objasni točno koliko je informacija znao o poslu koji se obavljao u Wuhanovom Institutu za virologiju.

U svojoj izjavi Trump je ismijao svog znanstvenog savjetnika za pandemiju tvrdeći da je spasio stotine tisuća života odupiranjem Faucijevim smjernicama o svemu, od zatvaranja granica, razvoja cjepiva i nošenja maski.

'Sad će svi, pa i takozvani 'neprijatelji' početi govoriti da je predsjednik Trump bio u pravu oko kineskog virusa koji je došao Wuhanskog laboratorija', dodao je.

'Korespondencija između Faucija i Kine govori sama za sebe preglasno da bi to itko ignorirao. Kina bi trebala platiti 10 bilijuna dolara (10.000 milijardi dolara, op. a.) Americi, i svijetu, za smrti i destrukcije koje su prouzročili', istaknuo je govoreći o više od 3000 stranica privatnih Fauchijevih e-mailova u periodu od siječnja do lipnja 2020. godine koje su dobili Washington Post, CNN i BuzzFeed News.

Republikanci tvrde kako mailovi dokazuju da je Fauci znao da laboratorij u Wuhanu vrši eksperimente s genetski modificiranim koronavirusima.

Također, pokazuju kako je bio upozoren na mogućnost 'bježanja' virusa iz laboratorija, dok je on cijelo vrijeme javno inzistirao da je pandemija izbila prirodnim putem, prijenosom sa životinje na čovjeka.

image
Roberto Schmidt/AFP

Dr. Li-Meng Yan, koja je bila među prvim ljudima koji su govorili o teoriji virusa pobjeglog iz laboratorija, kazala je nakon objavljenih Faucijevih mailova kako je Covid-19 neograničeno biooružje i kako su kineska vlada i određene strane organizacije kao i neki znanstvenici sve zataškavali.

U intervjuu koji je za Newsmax dala u srijedu navečer, Yan je kazala kako je Fauci znao za kineska istraživanja i prije pandemije. Posebno se osvrnula na mail od 1. veljače 2020.

Dr. Hugh Auchincloss poslao je mail Fauciju u kojem piše kako su izvođeni eksperimenti, no kako je otad sve pregledano i odobreno od strane nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH).

Navode dr. Yan ozbiljno su dosad proučavali vodeći znanstvenici te su ih kritizirali govoreći da su duboko manjkavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 09:21