ISPALIO NA SKUPU

Trump zaprepastio sve: ‘Čak bih i ohrabrio Putina da napadne NATO zemlje koje ne plaćaju račune!‘

Bijela je kuća Trumpove komentare nazvala ‘užasnima i bezobzirnima‘

Donald Trump

 Mario Tama/Getty Images Via Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje račune, odnosno obveze, u sklopu zapadnog vojnog saveza, prenosi BBC.

Na skupu održanom u subotu rekao je kako je najavio čelniku NATO-a da neće štititi naciju koja zaostaje sa svojim plaćanjima te da će ‘ohrabriti‘ agresore da ‘čine što god žele‘.

Inače, članice NATO-a obvezne su braniti svaku naciju koja je dio njihova saveza, a koja bude napadnuta. Bijela je kuća Trumpove komentare nazvala "užasnima i bezobzirnima".

Obraćajući se okupljenima tijekom skupa u Južnoj Karolini, Trump je rekao da je svoje komentare o Rusiji uputio tijekom sastanka čelnika zemalja NATO-a.

Podsjetio je kako je čelnik "velike zemlje" predstavio hipotetsku situaciju u kojoj ne ispunjava financijske obveze unutar NATO-a, ali se našao na udaru Moskve.

Trump je rekao da ga je taj čelnik pitao hoće li SAD priskočiti u pomoć njegovoj zemlji u tom scenariju.

"Rekao sam mu: ‘Nisi platio? Ti si delinkvent?‘... ‘Ne, ne bih te zaštitio, zapravo bih ih poticao da rade što god žele. Moraš platiti,‘" objasnio je bivši američki predsjednik.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je bivši predsjednik "ohrabrivao invaziju na najbliže saveznike od strane ubojitih režima", a te je komentare označio "užasnim i neopravdanim". Dodao je da Trumpova izjava "ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i domaće gospodarstvo".

Trump, koji će vjerojatno biti republikanski kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, dugo je kritizirao NATO i ono što on smatra pretjeranim financijskim teretom za Sjedinjene Države koje jamče obranu 30 drugih nacija.

Podsjetimo, Rusija je pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu 2022., nakon što je Trump napustio dužnost predsjednika. Od tada se žalio zbog iznosa američkog novca poslanog Ukrajini, koja nije članica NATO-a.

Naime, SAD je pružio Ukrajini više financijske potpore nego bilo koja druga zemlja - ukupno više od 44 milijarde dolara od invazije 2022., prema podacima Bijele kuće iz prosinca.

Međutim, republikanci u Kongresu su od nove godine blokiraju sva nova financiranja te zahtijevaju stroge mjere za ograničavanje migracije u SAD na njihovoj južnoj granici. Također su odbili izmijenjeni prijedlog zakona koji je predstavljen ranije ovog tjedna.

Trump je podržao to odbijanje tijekom subotnjeg skupa, rekavši da su prijedlozi koje je dao predsjednik Biden bili "katastrofalni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:58