AKCENT

Trumpa su tolerirali dok su klikovi donosili profit

U ovom trenutku, kada pada s vlasti, a njegove akcije mogu financijski naškoditi i mrežama, on postaje "persona non grata"
 Olivier Douliery/AFP
Objavljeno: 11. siječanj 2021. 16:00

Društvena mreža Parler našla se otkinutom (off line) od Interneta otkako je Amazon ukinuo gostoprimstvo njihovoj aplikaciji. Nju su sve više i češće favorizirali konzervativci i ekstremisti. Amazon je obavijestio mrežu da se "sve učestalije nasilje" promovirano u Parleru razilazi s uvjetima korištenja Amazonovih mrežnih usluga (AWS). Istodobno je Apple uklonio njihovu aplikaciju iz prodaje.

I lobistička organizacija "Srbi za Trampa" (Serbs for Trump) blokirana je u Facebooku zbog "opetovanog kršenja standarda Zajednice" (tj. Facebooka). Simptomatično je da su ta kršenja uočena tek pošto su i samome Trumpu začepljena internetska velika usta. Blokiran je na Twitteru, na Instagramu, u Facebooku itd.

Kako je to moguće, kad Amandman I na Ustav USA jamči slobodu govora? Što je to Trump učinio a da nije učinio ranije, dok je bio ljubimac mreže? Izgubio izbore? Pozvao pristaše da uđu u Kongres i budu divlji? To su ipak samo povodi, kakvih je bilo i ranije, ali bez posljedica po Trumpa i pristaše.

Problem je u pogrešnim, zapravo pobrkanim percepcijama.

Naravno da su društvene mreže, pa i portali itd., stvoreni - kako se precizno izrazio Aristotel govoreći o ljudskim zajednicama - "za neko dobro".

Sv. Toma Aquinski, dobrodušan u svome kršćanstvu, mislio je da to samo po sebi znači "za opće dobro", jer je to etički ispravno. Aristotel nije bio toliko naivan. On je znao da neko dobro jest nečije dobro, ali da ono teško može biti svačije dobro (a samo to bi bilo uistinu opće dobro).

Percepcija onih koji ravnaju društvenim mrežama, portalima i inim sredstvima javnog ili grupnog informiranja u internetskom mediju, to svoje dobro ne percipiraju u terminima etike, nego u terminima ekonomike.

Tako i jest logično u kapitalizmu koji nije okovan normama, počam od socijalnih.

Ni Rooseveltov "new deal" nije donesen zato da bi udovoljio ugroženoj etici, nego zato što su keynesijanske mjere, etički jamačno prihvatljivije od "laissez-fairea", u tom momentu davale više šanse opstanku kapitalizma, koji je njegova vlastita, genetski ugrađena pohlepa, dovela do ruba preko kojega su najpotlačeniji povjerovali da je bolja i diktatura ako obećava koliko-toliko ravnomjerniju raspodjelu novostvorene vrijednosti. Čim je alternativa uklonjena s obzorja implozijom Istočnog bloka, "thatcherizam" i "reaganomika" su deregulacijom otvorile Eolovu vreću, što je neumitno vodilo u svjetsku financijsku krizu 2008-2016, lažno pripisanu globalizaciji a ne deregulaciji: ukidanju pravila. I mržnja spram Bruxellesa nije u biti mržnja spram birokrata, nego spram pravila koja primjenjuju i koja otežavaju marifetluk, marćapiju, kadikad i korupciju.

Eto, zato je na Twitteru, u Facebooku i kojegdje još Trump ne samo toleriran, nego favoriziran, dok su njegove laži i njegove fantazmagorije donosile sljedbenike, klikove, profit. U ovom trenutku, kada pada s vlasti, a njegove akcije mogu financijski naškoditi i mrežama, on postaje "persona non grata", zatvaraju mu se profili, a strogoća se vježba na Parleru.

Nepravedno? Da, ali nije bitno. Bitno je da prestaje biti unosan, postaje štetan. To je kapitalizam, gubitnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:45