BARR U KONGRESU

Trumpov državni odvjetnik branio intervenciju u Portlandu: ‘Tamo divljaju nasilni prosvjednici‘

Demokratski zastupnici optužili su savezne agente da napadaju mirne prosvjednike i dolijevaju ulje na vatru umjesto da smiruju stanje
William Barr
 Chip Somodevilla/AFP

Izložen kritikama demokrata američki ministar pravosuđa William Barr u utorak je pred kongresnim odborom branio intervenciju saveznih agenata u Portlandu gdje "nemiri", po njegovim riječima, nemaju više nikakve veze sa smrću Afroamerikanca Georgea Floyda.

Barr je odbacio optuže Jerryja Nadlera, predsjednika Odbora za pravosuđe koji je pod kontrolom demokrata, da programom zvanim "Operacija legenda" želi pomoći predsjedniku Donaldu Trumpu da ponovno pobijedi na izborima.

Program podrazumijeva slanje pripadnika saveznih snaga kao pomoć lokalnoj policiji u suzbijanju, kako ocjenjuje ministarstvo pravosuđa, naglog rasta nasilnih zločina.

"Pod vašim vodstvom", ulice "američkih gradova preplavljene su saveznim agentima", kako biste pružili dobre snimke u kampanji predsjedniku Trampu, rekao je Nadler pa dodao "sram vas bilo, glavni državni odvjetniče".

Barr je mirno uzvratio da je on branitelj "pravne države".

Trump se nada osvojiti novi mandat 3. studenoga i jedna od glavnih njegovih predizbornih parola je "zakon i red".

"Nasilni prosvjednici i anarhisti su legitimne prosvjede iskoristili kako bi provodili pljačku i razaranje", rekao je Barr i opisao apokaliptične snimke u Portlandu.

Smrt Georgea Floyda ugušenog 25. svibnja koljenom bijelog policajca izazvala je prosvjede diljem SAD-a te iako su s vremenom oslabili, još su aktivni pojedini džepovi kao što je Portland.

Demokratski zastupnici optužili su savezne agente da napadaju mirne prosvjednike i dolijevaju ulje na vatru umjesto da smiruju stanje.

Republikanci odgovaraju da je riječ o kriminalcima, a predsjednik kritizira demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama u kojima raste kriminal i nada se da će svojim programom "zakona i reda" povećati popularnost četiri mjeseca do izbora.

Barr je na saslušanju branio policiju i odbacio tvrdnje da je američka policija "sustavno rasistička".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:46