VODE VERBALNI RAT

TRUMPOV DRŽAVNI TAJNIK OTKRIVA 'Imamo vlastite kanale za komunikaciju sa Sjevernom Korejom, nismo posve u mraku. Razgovaramo s njima, budite pažljivi'

Rex Tillerson i Wang Yi
 REUTERS

Sjedinjene Države imaju "kanale za komunikaciju" sa Sjevernom Korejom i "ispituju" postoji li volja režima Kim Jong-Una da pregovara o svojem nuklearnom i raketnom programu, rekao je u subotu u Pekingu američki državni tajnik Rex Tillerson.

"Postavljamo pitanja. Imamo kanale za komunikaciju s Pjongjangom, nismo ... posve u mraku, imamo otvorena dva ili tri kanala s Pjongjangom", rekao je Tillerson novinarima.

"Možemo s njima razgovarati i razgovaramo", dodao je. "Ispitujemo (volju režima), dakle budite pažljivi."

Tillerson se u subotu u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i svojim kolegom Wang Yijem, u sklopu priprema za prvi Trumpov posjet Kini, predviđen za studeni.

Tillerson je rekao da Kina nije posrednik u komunikaciji sa Sjevernom Korejom nego da SAD ima vlastite kanale.

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je imao samo tople riječi za američkog predsjednika, nazvavši ga prijateljem i kazavši kako očekuje da njegov posjet Kini bude "sjajan".

Kineski odnosi sa SAD-om napeti su zbog toga što Trumpova administracija kritizira kineske trgovinske prakse i zahtijeva da Peking izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearni program.

Xi i Trump sastali su se prvi put na Trumpovu imanju na Floridi u travnju.

"Vjerujem da će predstojeći posjet Kini predsjednika Trumpa biti važna prigoda za razvoj kinesko-američkih odnosa", rekao je Xi. "I vjerujem da će njegov posjet biti poseban, sjajan i uspješan."

Xi je poslije dodao da obje zemlje moraju "kroz dijalog i konzultacije primjereno pristupiti rješavanju razlika u stajalištima i osjetljivih pitanja, poštujući ključne interese i razloge za zabrinutost druge strane", kako je prenijelo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi istaknuo je da SAD mora poštivati kineska stajališta o Tajvanu.

Kina to pitanje smatra najosjetljivijim i najvažnijim u odnosima sa SAD-om i zabrinuta je zbog američkog jačanja vojne suradnje s Tajvanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:37