KAMPANJA U AMERICI

Trumpov rejting zbog tužbi stalno raste: "Idem se predati radikalnim ljevičarima"

Tužiteljstvo iz Georgije traži da suđenje Trumpu počne u ožujku 2024. godine, samo koji mjesec uoči izbora

Donald Trump

 Patrick T. Fallon/Afp

Donald Trump objavio je da se u četvrtak planira predati sudu u američkoj saveznoj državi Georgiji koja mu želi suditi zbog nezakonitog uplitanja u izbore. Njegovi odvjetnici postigli su s državnim odvjetništvom u Atlanti sporazum da će platiti 200.000 eura jamčevine kako bi ostao na slobodi do suđenja. Neće morati u pritvor, osim ako ne bude prijetio i zastrašivao svjedoke, prenosi BBC News.

Trump je s 18 suradnika optužen da je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata manipuliranja izbornim rezultatima kad je nazivao predsjednika izborne komisije u Georgiji tražeći da osigura njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. Od republikanskog državnog tajnika Georgije Brada Raffenspergera tražio je tijekom prebrojavanja listića da "pronađe 11.780 glasova", koliko mu je trebalo da preokrene tijesnu pobjedu Joea Bidena u toj saveznoj državi.

"Bez zastrašivanja"

"Optuženik neće poduzimati nikakve radnje kojima bi zastrašivao bilo koju osobu za koju zna da je suoptuženik ili svjedok u ovom predmetu ili kako bi na drugi način ometao provođenje pravde", stoji u dokumentu objavljenom u ponedjeljak. To se odnosi i na objave na društvenim mrežama, kao i na dijeljenje objava drugih osoba, a potpisali su ga tužiteljica okruga Fulton Fani Willis i Trumpovi odvjetnici.

Barikade pred sudom

Trump je odmah na svojoj mreži Truth Social objavio: "Možete li vjerovati? Ići ću u Atlantu u četvrtak kako bi me UHITILA okružna tužiteljica radikalne ljevice Fani Willis. Vodila je kampanju, i nastavlja kampanju, i skuplja novac za ovaj LOV NA VJEŠTICE. Ovo je u strogoj koordinaciji s ministarstvom pravosuđa pokvarenog Joea Bidena".

Tužiteljstvo traži da se ročište na kojem će se Trump očitovati o krivnji zakaže za 5. rujna, a da suđenje počne u ožujku. Uoči Trumpova dolaska ispred suda u Fultonu podignute su barikade, prenosi BBC. Iz ureda šerifa objavili su da će barikade ostati do subote. Do petka u podne svih 19 optuženih treba se javiti u pritvor u Fultonu.

Trump odbacuje optužbe kao politički motivirane i ne odustaje od utrke za republikanskog kandidata na izborima 2024. Objavio je da neće sudjelovati na prvoj republikanskoj TV debati u srijedu navečer. "Javnost zna tko sam i koliko sam bio uspješan predsjednik", poručio je preko svoje mreže Truth Social.

U neodlučnoj Iowi Trump uživa golemu prednost

Predizbori za republikanskog kandidata trebali bi početi 15. siječnja 2024. Prema anketama, posljednja optužnica iz Georgije samo je pojačala podršku koju Donald Trump uživa među republikancima.

U Iowi Trump uživa prednost od 20 postotnih poena u odnosu na guvernera Floride Rona DeSantisa, prema anketi NBC Newsa: 43 posto naspram 18 posto. To je najveća prednost jednog kandidata još od izbora 2000. na kojima je pobijedio George W. Bush, ističe američka TV kuća.

Prema anketi CBS Newsa, 62 posto republikanaca koji će vjerojatno sudjelovati u stranačkim izborima podržava Trumpa, a tek 16 posto DeSantisa. Ankete pokazuju da čak 85 posto republikanaca smatra da Trumpa ne treba kazneno goniti, a 95 posto demokrata i 57 posto neovisnih misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:57