PETOGODIŠNJI MANDAT

TRUMPOV SAVJETNIK POSTAO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH LJUDI SVJETSKE EKONOMIJE David Malpassa imenovan predsjednikom Svjetske banke, bio jedini kandidat

 Jim Young / REUTERS

Izvršni odbor Svjetske banke jednoglasno je u petak izabrao Davida Malpassa, dužnosnika američkog ministarstva financija, za predsjednika banke, nastavljajući tradiciju po kojoj je Amerikanac na čelu te institucije čija je zadaća smanjiti siromaštvo u svijetu.

Banka je priopćila da će Malpass, dosadašnji podtajnik ministarstva financija za međunarodna pitanja, preuzeti dužnost u utorak tijekom proljetnog sastanka Svjetke banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Savjetnik u kampanji predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2016. bio je jedini kandidat.

Njegov prethodnik Jim Yong Kim imao je 2012. dvojicu protukandidata, iz Nigerije i Kolumbije. Taj Amerikanac južnokorejskog podrijetla podnio je stavku pred kraj mandata.

David Malpass (62) poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritizirao Svjetsku banku zbog toga što "i dalje posuđuje velike svote novca zemljama" poput Kine, koja je druga gospodarska sila svijeta.

No, Malpass je isto tako u travnju 2018. dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke za 13 milijarda dolara za financiranje najsiromašnijih zemalja.

Predsjednik Svjetske banke ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko utjecajna kao dužnost glavnog ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:14