JARED KUSHNER

TRUMPOV ZET 'Imam mirovni plan za Izraelce i Palestince bez palestinskog vodstva'

 Jonathan Ernst / REUTERS

Jared Kushner, glavni američki dužnosnik za izraelsko-palestinske mirovne napore i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da će Bijela kuća uskoro predstaviti mirovni plan, a moguće je da će to učiniti bez potpore palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, prenosi u nedjelju dpa.

U intervjuu objavljenom u palestinskom listu "Al-Quds", Kushner je bio kritičan prema Abasu i kazao da nije siguran da li taj 80-godišnjak "ima sposobnost ili volju da se posveti postizanju sporazuma".

"Ako je predsjednik Abas voljan vratiti se za stol, mi smo se spremni uključiti; ako nije, najvjerojatnije ćemo plan javno objaviti", kazao je Kushner.

Američki izaslanik je kazao da se palestinsko vodstvo "boji" da bi se palestinskoj javnosti mogla svidjeti američka mirovna inicijativa te je pozvao Palestince da "ne dopuste vodstvu da odbaci plan bez da ga uopće vide".

Nade da bi Palestinci odobrili bilo kakav mirovni plan iza kojeg stoji SAD su izblijedjele prošle godine kada je Amerika najavila premještanje svog veleposlanstva u Jeruzalem.

Palestinci od tada nemaju kontakte s Washingtonom i odbacuju SAD kao pristranog pregovarača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 03:17