AMY CONEY BARRET

Trumpova kandidatkinja za Vrhovni sud nije se izjasnila o pobačaju: ‘Slijedit ću zakon‘

Amy Coney Barrett u utorak je na saslušanju pred Senatom rekla da njezina vjerska uvjerenja neće utjecati na njezine odluke
Amy Coney Barrett 
 Shawn Thew/AFP

Kandidatkinja predsjednika Donalda Trumpa za Vrhovni sud Amy Coney Barrett u utorak je na saslušanju pred Senatom rekla da njezina vjerska uvjerenja neće utjecati na njezine odluke te je odbila reći jesu li su neke značajne presude poput legalizacije pobačaja ili istospolnog braka pravilno donesene.

Republikanski predsjednik nominirao je 26. rujna 48-godišnju Barrett kako bi naslijedila preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg.

Demokratski zastupnici u 22-članom senatskom Odboru za pravosuđe inzistirali su i da se izjasni o zakonu o dostupnom zdravstvu bivšeg predsjednika Baracka Obame, tzv. Obamacareu, i zaštiti pacijenata s kroničnim zdravstvenim problemima, uvjereni da ga Barrett ne bi podržala.

Suočena s pitanjima, Barrett se nije htjela izjasniti bi li se, što se tiče slučaja Obamacare, povukla iz te rasprave, kao što to traže demokrati, rekavši samo da to nije pitanje na koje može odgovoriti načelno.

Pojasnila je da je novo saslušanje u slučaju Obamacare zakazano za 10. studenoga i da se radi o različitom pravnom pitanju u odnosu na dvije prethodne odluke Vrhovnog suda s tim u svezi, koje je svojedobno kritizirala. Odbila je odgovoriti kako će se postaviti prema novom slučaju, a radi se o zahtjevu predsjednika Trumpa i saveznih država s republikanskim vlastima da se Obamin zakon iz 2010. poništi.

Na pitanje o zakonu o pobačaju iz 1973., Barrett je kazala da bi, kao i u drugim pravnim slučajevima, razmotrila više čimbenika.

"Obećajem da ću u bilo kojem slučaju, bez obzira radi li se o pobačaju ili nečem drugom, slijediti zakon", rekla je Barrett.

Na pitanje demokrata smatra li da je odluka Vrhovnog suda iz 2015. kojom je legaliziran istospolni brak pravilno donesena, odgovorila je da "nema nikakvu agendu".

"Želim jasno dati do znanja da nikada nikoga nisam diskriminirala na temelju spolnog opredjeljenja i da nikada ne bih to učinila", rekla je Barrett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10