GOVOR U TVORNICI

Trumpova paljba po Bidenu: ‘Oduzima vam oružje, uništava drugi amandman... On je protiv Boga‘

Posjetio je tradicionalno neodlučnu državu kako bi osvojio njezine birače dok mu epidemija korone uništava izglede za pobjedu
 Jim Watson

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je ustvrdio da je njegov protivnik na američkim predsjedničkim izborima u studenome Joe Biden "protiv Boga", iako Biden često govori o svojoj katoličkoj vjeri koja ga vodi u obnašanju javnih dužnosti.

Uz zaostajanje za Bidenom u istraživanjima javnog mišljenja u Ohiju Trump je u četvrtak posjetio tu tradicionalno neodlučnu saveznu državu u nastojanju da osvoji njezine birače dok mu epidemija koronavirusa uništava izglede za osvajanje drugog mandata.

Američki republikanski i demokratski predsjednički kandidati u kampanjama mnogo napora ulažu u tzv. neodlučne države u kojima se birači kolebaju između dvije stranke.

Nakon obraćanja maloj skupini u zračnoj luci u Clevelandu u četvrtak Trump je održao govor u stilu predizborne kampanje u tvornici "Whirlpool" u Clydeu u Ohiju.

image
Donald Trump drži govor u tvornici "Whirlpool" u Clydeu
Scott Olson

"On slijedi radikalno lijevu politiku: oduzimanje vašeg oružja, uništavanje drugog ustavnog amandmana, nema vjere, nema ničega, povrijedi Bibliju, povrijedi Boga", nabrajao je Trump o Bidenu u svom govoru u Clevelandu. "On je protiv Boga", zaključio je.

Drugim ustavnim amandmanom Amerikancima je zajamčeno pravo na držanje oružja.

Trump nije objasnio što je točno mislio svojim tvrdnjama, niti ih je potkrijepio dokazima. Unatoč tomu, njegove bi optužbe mogle učvrstiti potporu brojnog kršćanskog bloka u Republikanskoj stranci i naštetiti Bidenu, prvom katoličkom potpredsjedniku u američkoj povijesti. John Kennedy bio je prvi katolički predsjednik i izabran je 1960.

Biden: Vjera je temelj moga života, a Trump zagovara vrijednosti u koje ne vjeruje

U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer nakon Trumpova govora Biden je odgovorio kako je Trumpov napad "sramotan" i da je vjera uvijek bila temelj Bidenova života.

image
Trump u obilasku tvornice "Whirlpool" u Clydeu
Jim Watson

"Riječi predsjednika Trumpa otkrivaju više o njemu samome nego o bilo kome drugom. Razotkrivaju čovjeka koji je zbog političkog probitka voljan ići najniže što može i nekoga čija su djela u potpunoj suprotnosti s vrijednostima i učenjima za koje tvrdi da u njih vjeruje", poručio je Biden.

Više od tri četvrtine Amerikanaca kršćani su ili pripadnici drugih vjeroispovijesti, prema Pew Research centru.

Trump u anketama loše stoji zbog politike prema epidemiji koronavirusa koja u zadnje vrijeme prosječno odnosi više od tisuću života Amerikanaca dnevno.

Sam Trump vrlo malo govori o svojoj prezbiterijanskoj vjeri i rijetko zalazi u crkvu, no tijesno surađuje s evangeličkim kršćanima i snažno politički zagovara njihove ciljeve ograničenja prava na pobačaj i prava na nošenje oružja.

Nakon pucnjave u školi u Newtownu u Connecticutu u kojoj je ubijeno 20 djece u 2012. Biden je tražio uvođenje nekih ograničenja vlasništva nad oružjem, no nije pozvao na oduzimanje oružja.

image
Scott Olson

Izjasnio se da će tražiti zabranu oružja za napad i onog koje ima spremnike velikih kapaciteta za streljivo te će dozvoliti ljudima koji ih posjeduju da ih dobrovoljno prodaju, a najavio je i proširenje provjera osoba koje traže dozvole za kupovinu oružja.
Trumpova kampanja neuspješno tražila četvrto sučeljavanje s Bidenom

Kampanja američkog predsjednika, suočena sa zaostajanjem Trumpa za Bidenom po mnogim anketama, pokušala je neuspješno od izbornog povjerenstva iznuditi dodatno televizijsko sučeljavanje s Bidenom početkom rujna.

Trumpova kampanja željela je sučeljavanje prije nego što prvi američki birači počnu poštom slati svoje glasove tvrdeći da će ostati uskraćeni za saznanja o političkim stajalištima kandidata.

Birači Sjeverne Karoline, još jedne tradicionalno neodlučne savezne države, počet će od 4. rujna dobivati poštom glasačke listiće ako su to prethodno zatražili, a nakon te države isto će vrlo brzo učiniti još nekoliko država tijekom rujna.
Očekuje se da će značajno porasti broj Amerikanaca koji će željeti glasati poštom u strahu od odlaska na birališta zbog epidemije koronavirusa.

Izborno povjerenstvo tradicionalno organizira tri sučeljavanja predsjedničkih kandidata i jedno potpredsjedničkih kandidata. Predsjedničke debate ove godine održat će se 29. rujna u Ohiju, 15. listopada na Floridi i 22. listopada u Tennesseeju.

Povjerenstvo je odgovorilo Trumpovoj kampanji da birači nemaju obvezu glasati prije prve debate 29. rujna, čak i ako poštom prije toga prime glasačke listiće.

"Povjerenstvo je utvrdilo da tri 90-minutne debate dobro obave posao kako bi pružile informacije biračima, što je njihova svrha", pojasnilo je povjerenstvo u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:19