TVRDNJE BEZ DOKAZA

Trumpovi pristalice ne odustaju, planiraju prosvjede zbog ‘izborne krađe‘ u SAD-u

Referiraju se na biblijsko čudo i pad Jerihona čije su se zidine urušile nakon marširanja svećenika i vojnika oko njih
Prosvjed Trumpovih pristaša / ilustracija
 Kena Betancur/AFP

Konzervativne skupine, koje bez dokaza tvrde da je izabrani američki predsjednik Joe Biden ukrao izbore Donaldu Trumpu, planiraju prosvjede diljem SAD-a u subotu, uključujući skup u Washingtonu koji će voditi bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost kojeg je Trump nedavno pomilovao.

Organizatori "Stop The Steal (Zaustavite krađu)", koji su povezani s Trumpovim pristašom Rogerom Stoneom te crkvene skupine pozvale su svoje pristaše da se odazovu na "Jerihonske marševe" i molitvene skupove.

Deseci presuda u Bidenovu korist

Okupljanja su planirana na središnjem prostoru National Mall u Washingtonu te u glavnim gradovima Georgije, Pennsylvanije, Michigana, Wisconsina, Nevade i Arizone u kojima je Trumpov izborni stožer doveo u pitanje prebrojavanje glasova.

Više od 50 presuda saveznih i državnih sudova potvrdilo je Bidenovu pobjedu. Vrhovni sud odbacio je u petak tužbu Teksasa, koju je podržao Trump, a kojom se tražilo poništavanje rezultata izbora u četiri savezne države.

Trump odbija priznati poraz i upozorava na veliku izbornu prijevaru bez ikakvih dokaza.

Skup u Washingtonu započet će marševima oko Kapitola, Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa "uz molitve da padnu zidovi korupcije i izborne prijevare", navodi se na stranici StopTheSteal.com.

Referiraju se na biblijsko čudo i pad Jerihona čije su se zidine urušile nakon marširanja svećenika i vojnika oko njih.

Najavljeni novi prosvjedi

Umirovljeni vojni general Mike Flynn, koji se dvaput izjasnio krivim za laganje FBI-ju o kontaktima s bivšim ruskim veleposlanikom, trebao bi govoriti na skupu u svom prvom javnom obraćanju nakon što ga je Trump pomilovao 24. studenog.

Očekuje se sudjelovanje republikanskih političkih donatora i vjerskih figura, uključujući Mikea Lindella, izvršnog direktora tvrtke My Pillow i Erica Metaxasa, radijskog voditelja.

Skupina koja se protivi Trumpu također je najavila održavanje skupa u blizini Bijele kuće u subotu pa raste mogućnost za nove sukobe poput onih 14. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:39