PRINCIPIJALNI GORSACH

TRUMPOVIH IZJAVA SRAMI SE I ČOVJEK KOJEG JE NOMINIRAO ZA VRHOVNI SUD 'Njegove poruke o sucima su obeshrabrujuće i demoralizirajuće'

 Joshua Roberts/File Photo / REUTERS

Sudac Neil Gorsuch kojeg je Donald Trump imenovao u Vrhovni sud Sjedinjenih Država nazvao je, prenosi njegov glasnogovornik, "obeshrabrujućom" i "demoralizirajućom" poruku na Twitteru u kojoj je američki predsjednik ismijao sudca koji je obustavio primjenu njegove izvršne uredbe o migrantima.

Donald Trump je saveznog sudca Jamesa Robarta koji sudi u državi Washingtonu nazvao "nazovi sudcem" pošto je potonji u petak obustavio primjenu predsjedničke izvršne uredbe, što je odluka iznimno važna na nacionalnoj razini. Trump je u priopćenju Bijele kuće Robartovu odluku nazvao i "sramotnom".

Gorsuch je u razgovoru s demokratskim senatorom Connecticuta Richardom Blumenthalom dao svoje mišljenje o Trumpovim izjavama.

"Jasno je rekao da (Trumpovi komentari) demoraliziraju i obeshrabruju", rekao je poslije Blumenthal, a prenio CNN.

Gorsuchov glasnogovornik Ron Bonjean je odgovarajući u srijedu na pitanje AFP-a potvrdio da je sudac koji bi trebao biti član najvišeg pravosudnog tijela u zemlji doista upotrijebio riječi "obeshrabruju" i "demoraliziraju".

Donald Trump je 31. siječnja imenovao Gorsucha, 49-godišnjeg konzervativnog sudca, na ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu SAD-a, što je izbor bremenit posljedicama za razvoj američkog društva. Njegovo imenovanje mora potvrditi Senat, što će potrajati nekoliko mjeseci, s obzirom na protivljenje demokratskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:46