SLUŽBENI POSJET

TRUMPOVO NAJRISKANTNIJE PUTOVANJE To je jedino mjesto do kojeg se ne može doći automobilom, vlada golema zabrinutost zbog 'terorista' na četiri noge

 
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania sljedeći će tjedan prvi put službeno posjetiti Indiju, državu koja je drugi najveći trgovinski partner SAD-a i s kojom se godišnje razmjeni roba u vrijednosti od 14,6 milijardi dolara.

No, prvi posjet 45. američkog predsjednika Potkontinentu zasjenilo je uistinu neuobičajeno sigurnosno pitanje. Naime, indijski mediji pišu da vlada sveopća zabrinutost oko sigurnosti Donalda Trumpa i prve dame zbog “terorista” na dvije, a ponekad i četiri noge - majmuna.

The Taj Mahal is a mausoleum located in Agra, India. It is one of the most recognizable structures in the world. Taj Mahal is regarded as one of the eight wonders of the world.
Getty Images/iStockphoto

Na milost i nemilost

Trump bi, prema posljednjem planu putovanja, u ponedjeljak 24. veljače trebao posjetiti Taj Mahal, velebni hinduistički spomenik koji se nalazi nedaleko od grada Akre do kojeg se, prema posljednjoj zakonskoj reformi indijskog Vrhovnog suda, ne može doći automobilom. Protokol s osiguranjem tako će Trumpa i Melaniju iskrcati najviše 500 metara ispred glavnog ulaza mauzoleja te ih ostaviti na milost i nemilost između 500 i 700 majmuna porodice rezus, koji već godinama “operiraju” ispred Taj Mahala, jedne od najpopularnijih turističkih lokacija na svijetu koju svakodnevno posjeti između 25.000 i 80.000 turista.

- Majmuni toliko teroriziraju građane da žene i djeca zaziru od odlaska na krovove lokalnih kuća koji su postali njihovo neslužbeno kraljevstvo - izjavio je stanovnik obližnjeg naselja u razgovoru za jedan indijski dnevnik. Dodao je pritom kako “bi bila prava katastrofa za njihov imidž da grupa majmuna napadne američkog predsjednika”.

S obzirom na to da je američka Tajna služba zadužena samo za uže osiguranje predsjednika i njegove svite, lokalne postrojbe odlučile su preuzeti stvar u svoje ruke kako bi zaštitile Trumpa od eventualnih napada primata. Međutim, kako na svetom mjestu ne mogu koristiti vatreno oružje u slučaju incidenta, država ih je naoružala ručnim katapultima i drvenim praćkama za koje tvrde da su zadovoljavajuće oružje u borbi protiv divljih životinja.

Riječ je o ozbiljnom problemu koji već godinama muči lokalno stanovništvo. Iako su primati, generalno govoreći, miroljubive životinje, imaju se običaj kretati oko glavnog ulaza u hram gdje često napadaju građane tijekom sigurnosne provjere te im otimaju stvari misleći da su hrana. Međutim, često se dogode i ozbiljni incidenti koji rezultiraju tjelesnim ozljedama. Stupanj sigurnosti bio je povišen nakon što su u svibnju 2018. godine napadnuta dva francuska turista koji su ispred Taj Mahala slikali selfieje, a samo nekoliko dana poslije ubili su lokalnu jednomjesečnu bebu. Stručnjaci upozoravaju da životinje postaju sve agresivnije s porastom urbanističke sredine zato što ih se dodatno udaljava od njihova prirodna okruženja.

Farmer Bussa Krishna, 33, performs rituals on a statue of US President Donald Trump, at his residence in Jangaon district, some 120 km from Hyderabad on February 17, 2020, ahead of the visit of US President Donald Trump to India. - Trump and his wife Melania will start a high profile two-day visit to India in Ahmedabad, the home fief of Prime Minister Narendra Modi, on February 24. (Photo by NOAH SEELAM / AFP)
AFP

Neuspješna sterilizacija

Lokalna je služba prije nekoliko godina uložila više od 250.000 eura u pokušaj sterilizacije majmuna, vjerujući da će tako riješiti problem. No, pokušaj je bio u potpunosti neuspješan. Nadležni arheolog Basant Kumar Swarnkar tvrdi da se broj majmuna ispred Taj Mahala posljednjih godina malo smanjio, ali je njegova služba svejedno izdala preporuku da se prostor uoči Trumpova dolaska dodatno osigura.

Indijski mediji navode kako je u čast Trumpova dolaska organizirana kolona duga 22 kilometra, neslužbenog naziva “Namaste Trump”, u kojoj će sudjelovati više od 50.000 ljudi.

A student paints on a canva faces of US President Donald Trump (L) and his wife Melania, in the street in Mumbai on February 21, 2020, ahead of the visit of US President in India. (Photo by INDRANIL MUKHERJEE / AFP)
AFP

Donald Trump bi u Indiju trebao doći u ponedjeljak 24. veljače, a prema posljednjem rasporedu boravka, predsjednik bi trebao odati počast Mahatmi Gandhiju, indijskom ocu nacije, koji se štrajkom glađu nenasilnim otporom izborio za neovisnost od Ujedinjene Kraljevine. Predviđeno je i da će Donaldu Trumpu pripasti čast otvaranja najvećeg stadiona kriketa na svijetu u saveznoj državi Gujarat iz koje dolazi indijski premijer Narendra Modi. Američki će predsjednik potom održati sastanak sa svojim indijskim kolegom, a na samom završetku dvodnevnog posjeta Potkontinentu u američkom će se veleposlanstvu susresti i s indijskim poduzetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:41