ANALIZA

Trumpu se gotovo sigurno smiješi život iza rešetaka, a možda ni ne dočeka kraj mandata

Trump je u potpunosti uništio svoje veze s Republikanskom strankom i nikome više neće padati na pamet da se poziva na njega
Donald Trump
 Profimedia

Stanje je i dalje kaotično, ali već sada treba razmišljati o posljedicama ovog napada na američku demokraciju i njezine institucije.

Steven Dennis, kongresni izvjestitelj agencije Bloomberg, već je objavio kako očekuje da se Kongres vrati glasanju kad zgrada bude osigurana. Preciznije, kad iz nje izbace razularenu masu pobornika Donalda Trumpa.

Prva je poznanica da će, nakon prvotnog iznenađenja snaga sigurnosti na Kapitolu, sasvim sigurno tijekom noći doći do smirivanja situacije. Predsjednik Senata i američki potpredsjednik Mike Pence je najavio da će svi nasilnici biti sudski gonjeni. Treba uzeti u obzir i sljedeću informaciju: u Washingtonu se nije okupio tako velik broj ljudi koliko je Donald Trump očekivao. Oni su u svojoj nakani prekida sjednice Kongresa uspjeli zbog dobre organiziranosti, oslanjanja na apsolutnu silu i ispravne procjene da policija neće posezati za oštrijim sredstvima prisile. Neupitno je da se ovako nešto više neće dogoditi. 100%.

Druga je poznanica da će se sjednica Kongresa nastaviti čim se na Kapitolu u Washingtonu uspostavi red. Nepoznanica je kako će se pobunjeni kongresnici, 13 senatora i 140 zastupnika Republikanske stranke, postaviti kad se sjednica nastavi. Hoće li Ted Cruz i dalje inzistirati da se u pitanje dovode ovjereni izborni rezultati te tako nastaviti produljenje procesa imenovanja pobjednika, Joea Bidena, koji je doveo do ovog napada na samo središte američke demokracije. Koliko se činilo politički oportunim inzistirati na tezi o lažiranim izborima kao političkom kreditu za kandidaturu 2024. godine, sada je nastupio kopernikanski obrat. Podržavanje teze o lažiranju izbora automatski asocira na rulju, kaos, nered, nepriznavanje zakona i ustavnog poretka. Moglo bi se stoga, s visokom razinom sigurnosti, očekivati da nastavak sjednice bude lišen preispitivanja ovjerenih glasova. I da se tako konačno zaključi pitanje izbornog pobjednika. Toj bih opciji dao 60% mogućnosti.

Treća je nepoznanica budući status Donalda Trumpa do 20. siječnja i Bidenove inauguracije. Jay Timmons, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog udruženja proizvođača, velike američke poslovne udruge, otvoreno je pozvao da se američkog predsjednika ukloni iz Bijele kuće. Pozvao je potpredsjednika Mikea Pencea da aktivira 25. amandman na Ustav prema kojem se predsjednika opoziva ako izjavu o njegovoj nesposobnosti da izvršava svoju funkciju potpišu svi članovi kabineta. To će biti teško jer u kabinetu sjede i neupitne ulizice koje čak ni u ovakvim okolnostima neće biti sklone okrenuti Trumpu leđa, ali nije isključeno. Tom Bossert, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost (jedan u nizu onih koje je otpustio), bio je za CNN jasan: “Ovo nadilazi pogrešno i nezakonito. Ovo je neameričko. Predsjednik bez ikakve osnove već mjesecima potkopava američku demokraciju. Kriv je za ovu opsadu i nedopustivu sramotu.” Iako bi ovaj scenarij bio izuzetno ispravan, neće biti tako lako ostvariv. Ipak mu dajem 40% izgleda.

Četvrta je nepoznanica status Donalda Trumpa nakon 20. siječnja kad postaje bivši predsjednik. I gubi imunitet. Nakon što su demokrati osigurali većinu i u Senatu, sasvim je sigurno da će njihovo lijevo krilo tražiti kazneni progon Trumpa zbog poticanja na pobunu protiv ustavnog poretka. Njegov poziv radikalima da se okupe u Washingtonu 6. siječnja može se tumačiti kao svjesna priprema napada na Kongres. Izgledno je i da će se velik dio republikanaca priključiti demokratima u tom koraku. Što je trenutno najveća prijetnja Donaldu Trumpu koji bi zbog toga mogao završiti iza rešetaka. A da se ne može pomilovati. Ocjenjujem da ovaj scenarij ima 80% izgleda.

Zaključno, nakon srijede 6. siječnja Trump postaje persona non grata u najvećem dijelu Republikanske stranke. Trumpizam će u njoj još možda u određenoj mjeri preživjeti, ali pozivanje na političku ostavštinu Donalda Trumpa bit će kriptonit za bilo kojeg republikanskog kandidata ili kandidatkinju na bilo kojim izborima. Jer, moći će računati samo na glasove osebujnih likova koji su ostvarili svoj životni san provalom u zgradu Kongresa. I nije baš neko životno postignuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 08:28