UZ PJESMU MAD WORLD

Truss održala govor ispred Downing Streeta 10: ‘Možemo prebroditi oluju, Johnson je važan premijer‘

Kao prva tri prioriteta britanska premijerka je navela gospodarstvo, energetsku krizu i poboljšanje nacionalnog zdravstvenog sustava

Liz Truss za vrijeme govora ispred sjedišta britanskog premijera

 Isabel Infantes/AFP

Nova britanska premijerka Liz Truss izrazila je u utorak uvjerenje da nacija "može sigurno prebroditi oluju" u prvom govoru otkako je preuzela dužnost, održanom ispred službenog sjedišta britanskog premijera.

Najavila je da će "njezina prva tri prioriteta" biti gospodarstvo, energetska kriza te poboljšanje nacionalnog zdravstvenog sustava, rekla je u govoru ispred Downing Streeta 10.

"Uvjerena sam da zajedno možemo prebroditi oluju, da možemo ponovno izgraditi naše gospodarstvo i da možemo postati moderna sjajna Britanija za koju znam da možemo biti".

“To je naša vitalna misija, osigurati mogućnosti i blagostanje za naš narod i buduće generacije. Odlučna sam to provesti", istaknula je.

‘Johnsona će povijest pamtiti kao važnog premijera‘

Prosvjednici su glasno puštali muziku iz okolnih ulica, a među ostalim odabrali su pjesmu "Mad World" dok je nova premijerka držala govor.

Njezin prvi govor ometali su i pjevanjem i trubljenjem. Truss se nasmiješila i mahala s vrata Downing Streeta 10, zajedno sa svojim suprugom Hughom O’Learyjem, a njezin govor završio je aplauzom.

Truss je odala počast Borisu Johnsonu i rekla da je počašćena što preuzima odgovornost za Britaniju u "ovo vitalno vrijeme".

Boris Johnson proveo je brexit, cijepljenje protiv covida i usprotivio se ruskoj agresiji. Povijest će ga pamtiti kao izuzetno važnog premijera", rekla je.

“Počašćena sam što preuzimam odgovornost u ovo vitalno vrijeme za našu zemlju", istanula je.

Biden čestitao Truss, raduje se produbljenju odnosa

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je Liz Truss na preuzimanju dužnosti britanske premijerke u utorak te je poručio da će Washington i London nastaviti surađivati u globalnim pitanjima, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu.

"Radujem se produbljivanju posebnih odnosa između naših zemalja i bliskoj suradnji na globalnim izazovima, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini dok se brani od ruske agresije", objavio je na Twitteru američki predsjednik.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će Biden u utorak i telefonski čestitati Truss.

Kraljica Elizabeta II. u utorak je imenovala Liz Truss novom britanskom premijerkom. Truss je četvrta konzervativna premijerka u šest godina i donedavna ministrica vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:40